„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Egy igazi téli finomság, a hókifli

2013. december 28. - MB_Molly

Igen, tudom, már vége a karácsonynak, de a tél még tart. Bár az se az igazi, hiszen nem hogy hideg nincs, hó se hullott még idén… az előrejelzések szerint nem is fog. Szóval a hókiflinek minden létjogosultsága megvan, hiszen nincs tél (még ha enyhe is), hókifli nélkül. Ráadásul ez egy abbahagyhatatlan édesség, különösen ezzel a narancsos porcukorral, amelyért hála és köszönet Mautner Zsófinak. Hát akkor lássunk is hozzá!

Hókifli1.jpg

 

Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz:

40 dkg liszt (15 dkg rétesliszt, 15 dkg fehér liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt)

25 dkg szobahőmérsékletű vaj

2 dl tejföl

egy csipet só

szilvalekvár

Narancsos porcukorhoz:

4 narancs

porcukor

 

Először a narancsos porcukorral kell kezdeni. Ezt ugyanis egy nappal a sütés előtt kell elkészíteni. A narancsokat alaposan megmosom, megtörlöm, majd narancspucolóval meghámozom őket. A hajszálvékony csíkokat papírtörlőre terítem, és egy napig hagyom száradni. Addigra teljesen összeesik, de nem kell aggódni, az aromája és a bene lévő olajok hibátlanul konzerválódnak. A megszáradt narancshéjat másnap összedarálom a porcukorral. Akkor jó, ha a cukrot enyhén sárgásra színezi és az ízében visszaköszön a narancs íze. Mennyei!

Ha ez megvan kezdhetünk is a tészta összeállításához. A vajat elmorzsolom a liszttel, mehet bele a só, majd amikor már teljesen elolvadt a vaj hosszáteszem a tejfölt, amivel eldolgozva szép, egynemű tésztát kapok.  Ha ez megvan a sütőt előmelegítem 180̊C-ra és kezdem a formázást. A tésztát két részre osztom és lisztezett nyújtódeszkán kinyújtom. Egy kb. 8 centiméter átmérőjű, lisztezett pogácsaszaggatóval köröket szaggatok. Mehet bele egy fél teáskanál szilvalekvár, majd gyors feltekerés. A két végét összenyomjuk és óvatosan kifli formára hajlítjuk. Nem egy nagy ördöngösség, a tízediknél már lazán megy:) Sütőpapírra helyezem a félholdakat (vagy kifliket, nézőpont kérdése) és 18 percre mehet a sütőbe.

Hókifli sütés előtt.jpg

Senkit ne tévesszen meg, nem fog megpirulni. Viszont az alja szép pirosasra sül. Ha ez megvan vegyük is ki, különben ölni lehet majd vele olyan kemény lesz. Na ilyenkor még nem lehet hátradőlni. Ugyanis a hókifli „köntösét” még így, melegen lehet elkészíteni. Amíg meleg a kifli gyorsan megforgatjuk a narancsos porcukorban. A lényeg, hogy mindenhova jusson, tapadjon rá. Gyönyörű, amikor a kis havas kiflikből egy egész hegy épül. Még melegen az igazi, de fémdobozban hetekig eláll…ha marad belőle:)

Hókifli2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr725714826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása