„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Karaj, gomba, tojás – Holstein szelet felturbózva

2013. július 13. - MB_Molly

Jellemző, hogy akkor van leginkább gombát ehetnékem, amikor nincs igazán szezonja. Mert bár egész évben kapni, azért a gomba mégiscsak ősszel az igazi. Sebaj, akkor is gombával körített húst fogok enni. Meg egy kis tojást, meg hagymát, plusz bacon bele…valahogy így született meg a Holstein-szelet felturbózott verziója, amely mindezt ötvözi.

 holstein nyitó.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

4 nagy szelet karaj

25 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

5 szelet bacon

4 tojás

só, bors

olaj

A hússzeleteket sózom, borsozom, majd kiklopfolom. Egy serpenyőben olajat hevítek és a szeletek mindkét oldalát pirosra sütöm. Nem kell teljesen átsütni a húst, hiszen később a sütőben is lesz ideje megpuhulni. Csak egy pirospozsgás kéregre van szükség. Ha ez megvan, a szeleteket egy sütőlapra helyezem, majd félreteszem, amíg a „kalapjukat” elkészítem.

Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a karaj sült kisütöm a bacont. Ezt keskeny csíkokra vágom. Majd ehhez jön a kockára aprított hagyma. Mikor már szépen pirul mindkettő, hozzáadom a megmosott, szeletekre vágott gombát is. Még egy kis só, fekete- és fehér bors. Ennek a mixnek sem kell kisütni a „lelkét”, akkor jó, ha a gomba kissé még roppanós marad. A sütőben majd úgyis magára talál minden.

holstein sül.JPG

Ha ez megvan, a hagymás-szalonnás-gombás mixet a szeletekre halmozom. Mindezt úgy, hogy egy kis fészket alakítok ki. Fontos, hogy egy stabil mélyedést "építsünk", hiszen ha nem így teszünk, a beleütött tojás azonnal kifolyik. Merthogy most jön az utolsó lépés. A sütőt 200 ̊C-ra előmelegítem, majd a megmosott tojásokat egyenként felütöm, és a kialakított mélyedésekbe helyezem őket. Csak óvatosan, finom, apró mozdulatokkal, nehogy kicsorduljon a tojás, vagy megszakadjon a tojás sárgája. Mehet is az egész a sütőbe, addig, amíg a tojások meg nem dermednek. Laktató, ízgazdag, jó kis ebéd és/vagy vacsora kerekedhet belőle.

holstein záró.JPGSajttal szórva (hátrébb) is remek

 

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr845403482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crazyfish 2013.07.14. 11:58:41

Megkönnyeztem....:))

tohotom01 2013.07.14. 15:58:50

Mintha odaszartak volna, ugy nez ki a kaja.
süti beállítások módosítása