Úgy alakult, hogy innen is, onnan is nyakamba szakadt nem kevés cukkini. Mivel a krémből és a panírozott változatból is elegem van már, ezért a spagettiben való felhasználás mellett döntöttem. A tejszín adta magát. A citrom szinte sikítozott, hogy tegyem bele. A többi jött magától.
Hozzávalók 2 személyre:
½ csomag spagetti
5 dkg vaj
10 dkg bacon
1 citrom (héja és leve is)
2 tojássárgája
2 dl tejszín
10 dkg parmezán
1 nagyobb cukkini
só, bors
Hát ez a fogás is pikk pakk elfogyott, úgyhogy gyakorlatilag meg se tudtam rendesen örökíteni. De ne rohanjunk ennyire előre, lássuk lépésről lépésre. A tésztát sós vízben felteszem főni. Amíg fogkemény nem lesz elkészítem a szószt. A bacont apró kockákra vágom és dobok hozzá a vajból egy kicsit. Mikor a szalonna már pirulni kezd, hozzáadom a megmosott, négybe vágott cukkinit, amit szintén mepirítok. Amíg ez is sül egy nagy tál fölött szétválasztom a tojást és a sárgáját a tálba teszem. Simára kavarom, majd hozzáadom tejszínt, a parmezánt, a citrom levét és héját. Mehet hozzá egy csipet só, egy kis bors. A lényeg, hogy kellemesen pikáns, savanykás legyen.
A tészta ekkorra már tuti megfőtt, leszűröm és hozzáadom a maradék vajat. Ha nem olvadna el, jól elkavarom benne, hogy egyenletesen bevonja és szép fényt adjon a tésztának. Ha a cukkini is megsült a gázt takarékra veszem és hozzáadom az összes tésztát. Majd mehet hozzá a citromos-tejszínes mártás. Nagyon figyeljünk rá, hogy folyamatosan kavarjuk kis lángon. Ellenkező esetben rántottát kapunk. Akkor jó, ha a szósz kissé megdermedt, de egyáltalán nem csapódott ki. Még egy kóstolás, ha kell sózom, borsozom és apríthatom is villahegyre.