„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Kólában sült ragacsos-mázas csirke

2013. augusztus 10. - MB_Molly

Az utóbbi napok elég sűrűek voltak, így nem igazán tudtam írni, pedig történések voltak bőven. Például elkészült ez a kólában sült csirke, a Good Food egyik receptjének ihletése mentén. A család végre összegyűlt egy nagy közös ebédre, így ez kiváló alkalomnak tűnt, hogy teszteljem a saját verzióm.

kólás csirke 2.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

6 egész csirkecomb

3 dl kóla

víz

2 ek. szezámmag

 

A mázhoz:

4 ek. ketchup

3 ek. Worchester-szósz

2 ek. szójaszósz

2 ek. barna cukor

2. ek paradicsomlé

1 tk. chilipor

Körethez:

4 cső kukorica

vaj

Előre szólok, hogy ez nem egy gyorsan elkészíthető fogás, de szerintem megéri a babrálás. A csirkét megmosom, megtisztítom, majd a tepsibe helyezem a darabolt húst. Ezután felöntöm a kólával, majd annyi vizet öntök még hozzá, hogy szinte ellepje a combokat. Hogy miért pont kóla? Remek alap ahhoz, hogy a hús olyan puha, omlós és szaftos legyen, amilyet ritkán sikerül eltalálnunk. Hát ezért. Majd fólia alatt, mehet a 180 ̊C-ra előmelegített sütőbe. Csak addig sütöm, amíg a hús meg nem puhul. Ez egy jó 40 perc, de ügyeljünk rá, hogy a csirke ne essen szét! Amíg a csirke sül egy lábasba öntöm a pác hozzávalóit és kis lángon sűrű szószt főzök belőle. Akkor jó, ha kellően sűrű, kicsit édes, de érezhető benne a paradicsom savanykás íze is. Ízesítsük kedvünkre, a lényeg, hogy sűrű szósz állaga legyen.

Amikor a csirkét késznek ítélem, leöntöm róla a kólás lét és a csirkecombokat szárazra törlöm. Majd alaposan beleforgatom őket a szószba. Ezután legalább egy órára a hűtőbe teszem a pácban lévő csirkét:) Ha nagyon ráérünk, akár egy napot is állhat benne.

Sütés előtt a csirkét kiveszem a pácból, olíva olajjal enyhén kikent tepsibe fektetem a combokat és 220̊ C-ra előmelegített sütőben, fólia nélkül még 20-25 percig sütöm. Természetes grillezhetjük is, ha már itt a kerti party-k ideje! Ha elkészült, a tetejüket gazdagon megszórom szezámmaggal, ami plusz egy ízbombát tesz a dologhoz.

A körethez a kukoricát felteszem főni, majd a forrástól számított tíz perc után, ha elég puha, kiveszem és szárazra törlöm a csöveket. Egy felhevített száraz serpenyőben, nagy lángon a kukoricák minden oldalát megkapatom. Amikor még forró megkenem őket a vajjal, amit előtte kedvünkre ízesíthetünk zöldfűszerekkel, chilivel, kinek hogy szimpatikus. Még egy kis saláta, vagy pár szem sült krumpli és végre falhatjuk a kólában sült, ragacsos-mázas csirkét.

kólás csirke1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr185455383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2013.08.11. 17:20:14

Elég régóta készítek marhahúst kólában sütve (kizárólag a normál coke jöhet szóba nálam a cukortartalma miatt). Csirkével még nem próbáltam, de -a postod után- le lesz tesztelve ;) Gratulálok, ínycsiklandó!
A szójaszósz sötét vagy világos volt?

MB_Molly 2013.08.13. 17:14:35

@motoroskonyhaja: köszönöm, nagyon kedves vagy!!! Nekem pedig a marhahúst kell kipróbálnom kólában, mert sokan ajánlották már. Biztos, hogy az egy fenséges fogás! Te ugyanígy készíted, ha nem titok?
A szójaszósz sötét volt, nem bántam vele fukarul, de az összhatáson ez színben nem látszik annyira:) Jó főzést/sütést, remélem tesztelés után is tetszeni fog!
süti beállítások módosítása