Nem tudom ki, hogy van vele, de általában amikor tésztát veszek, a formája, a külcsín szinte mindent meghatároz. Vannak bizonyos tészták, amiket nem tudok elképzelni csak és kizárólag azzal a feltéttel, vagy azzal a szósszal, mártással. Legutóbb is pont ez történt, amikor szembetalálkoztam egy csomag gyönyörűen festett kagylótésztával. Tetszett, hogy természetes színezékekről (tintahal tinta, cékla, kurkuma, spenót) és durumlisztről regéltek a hozzávalóknál. Egyből tudtam, hogy ehhez valamilyen sajtkrémes dolgot szeretnék. A többi pedig adta magát. Így keltette életre ez a csomag tészta a pirított baconös-diós kagylótésztát tejszínes sajtkrém mártásban.
Hozzávalók 4 személyre:
500 gramm színes kagylótészta
másfél rúd natúr sajtkrém
3-4 marék durvára tört dió
2 dl tejszín
15 dkg bacon
parmezán a tetejére
Felteszem a tésztát főni, amit a csomagoláson feltüntetettek alapján készítek el. Szerencsére hamar megvan, 7-9 perc alatt megfő az enyhén sós vízben. Ha elkészült leszűröm, meglocsolom olíva olajjal és félreteszem, amíg elkészítem a „párját”. Persze nem kell ehhez a tésztához ragaszkodni, bármi másból - tagliatelle, fusilli stb., - is ugyanilyen jó.
Egy száraz serpenyőben megpirítom a dióbelet, majd amikor már pirulni kezd, kiveszem a diódarabokat és félreteszem őket. A serpenyőt papírtörlővel kitörlöm és beleteszem az apró kockákra vágott bacont. Addig sütöm, amíg apró töpörtyűk nem lesznek a kockákból. Ha ez megvan hozzáadom a diót és hagyom, hogy összesüljenek. Ekkor takarékra veszem a gázt és hozzáadom a sajtkrémet. Alapvetően nem vagyok híve ezeknek a kész, ömlesztett termékeknek, de ehhez a fogáshoz nagyon kapóra jön. A sajtkrém nem olvad el egykönnyen, ezért kicsit szétnyomkodom egy fa lapáttal.
Majd amikor már némi hajlandóságot mutat az olvadásra szép lassan, több adagban hozzáöntöm a tejszínt. Akkor jó, ha sűrű, bársonyos mártást kapunk, amelyben nemcsak a bacont, a diót és a tejszínt, hanem a sajtkrém telt ízét is fel lehet fedezni. Hagyom, hogy az egész rottyanjon még egyet, majd elzárom alatta a gázt és összeházasítom a színpompás kagylótésztával. Végül egy kis reszelt parmezánnal keretezem az ízeket, amelyekből jut bőven, minden villahegyre, ha a pirított baconös-diós, sajtkrémmártásos tésztáról van szó.