„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Almával, dióval, sárgabarackkal és curry-vel bolondított csirkemáj

2013. június 30. - MB_Molly

Határozottan emlékszem a pillanatra, amikor hazajöttem és nagymamám ezzel a fogással várt. A lakást belengte a curry illata, ami kellemes, édes alma aromával keveredett. Pedig a curry nem tartozik a kedvenceim közé, de ehhez a fogáshoz egyszerűen tökéletes. Azonnal az egyik kedvencem lett ez a májas-curry-s finomság, amit akkor pirítóssal nyakaltam. A recept eredetije egyébként Stahl Judit nevéhez köthető. Én a következőképpen fejlesztettem ezt tovább.

currys máj nyitó.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm csirkemáj        

1 nagy alma

2 evőkanál dió

8-10 szem aszalt sárgabarack

3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

5 dkg vaj

2 evőkanál olíva olaj

1,5 dl rosé

2 tk. curry

Első körben megpucolom az almát és nagyobb kockákra vágom. A sárgabarackot is felaprítom, majd a diót durvára töröm. Érdemes ezekkel kezdeni, hogy később már csak hozzáadni kelljen mindent a májhoz.

Ezután a máj tisztításával, darabolásával folytatom. Nem kell túl apróra vágni, nagyjából 1 cm-es falatok bőven megteszik. Miután alaposan átmostam a máj csíkokat, leitatom róluk a felesleges nedvességet. Majd  meghempergetem őket a lisztben. Egy serpenyőben felhevítem a vajat és az olajat és amikor már szinte habzik, ráteszem a májat. Alaposan lepirítom, majd hozzáadom a rosét. Ez nem csak jó zamatot ad neki, de minden pörzsanyagot felszed a serpenyő aljáról. Várjuk meg, amíg teljesen elforr a bor.

Aztán jöhet az apróra vágott sárgabarack, a durvára tört dió. Ezekkel jó 6-8 percig, folyamatos kavargatás mellett tovább sütöm a májat. Végül a nagyobb kockákra vágott almát adom a mixhez. Ezzel már csak addig sütöm, amíg az alma épphogy megpuhul.

currys máj sütéskor.JPG

Utolsó lépésként pedig jöhet rá a curry. Gyönyörű színt adni neki és remekül megtöri a máj karakteres ízét, harmóniába fésülve azt az almával, sárgabarackkal, dióval. Csak akkor sózom, amikor már elzártam alatta a gázt. Pirítóssal valami mennyei, de főételként egy kis basmati rizzsel is igazán tartalmas, remek fogás.

currys máj1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr425384806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.01. 09:11:29

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása