Mostanában nem sok időm volt, pedig annyi, de annyi minden történt velem, hogy egész nap csak ülnék és írnék. Már csak azért is mert finom falatokból, receptekből – szerencsére – továbbra sincs hiány. Ráadásul sikerült néhány régóta a „kívánságlistámon” lévő helyre is eljutni. Egy szó, mint száz, igyekszem utolérni magam…és addig is itt a vajban sült csirke egy isteni szósszal.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy szelet csirkemellfilé
8 dkg vaj
1-2 ek. olíva olaj
só, bors
liszt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
1 ek. fehérborecet
1 ek. tejföl
1 kis csokor snidling
fehér bors
Körethez:
10-12 szem parázsburgonya
olíva olaj
A krumplival kezdek, mert azt csak be kell dobni a sütőbe és vígan elvan. Megmosom és szárazra törlöm a szemeket, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket. Meglocsolom az olívával és előmelegített sütőben, olykor átforgatva puhára sütöm.
Amíg ez megvan, elkészítem a csirkét. A húst megmosom, megtisztítom, majd sózom és lisztbe forgatom. Egy serpenyőbe felhevítem a vaj és az olíva elegyét, majd kisütöm benne a lisztbe forgatott szeleteket. Vigyázat, az illatok isteniek sütés közben! Ha a szeletek pirosra sültek kiszedem és félreteszem.
Ugyanebben a serpenyőben üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Hogy a pörzsanyagok is belesüljenek a szószba felöntöm a fehérborral, majd kisebb lángon hozzáadom a tejfölt és a tejszínt. Ízesítem sóval, fehér borssal és borecettel. Sűrű szósszá forralom az egészet. Ha kellően sűrű, hozzáadom az apróra vágott snidlinget. A szósz kész, a hús és a krumpli tálalásra vár, nincs mire várni, usgyi neki, faljunk!