A konyhában tett első szárnypróbálgatásaim nem éppen többfogásos menüsorok prezentálását célozták meg. Inkább az egyszerűen elkészíthető kavart tésztákat, muffinokat, brownie-kat próbáltam meg első körben elkészíteni. Kezdetben a mufinnal kezdtem, ami azóta is nagy kedvencem. Szerencsére – egy Stahl receptnek köszönhetően – sikerült megtalálnom a tökéletes „alap” muffin receptet, amit gyakorlatilag bárhogy ízesíthetünk. Mivel maradt egy fél konzerv ananász tegnapról és a jófajta belga csoki is kísértett egy ideje, gyorsan összedobtam egy muffint.
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
15 dkg liszt (fele rozs, fele búzafinom liszt)
1 teáskanál sütőpor
ízlés szerint csokoládé
fél doboz ananász konzerv
Az elkészítés végtelenül egyszerű. A sütőt előmelegítjük 175 ̊C-ra és a sütőformát kibéleljük papírral, vagy kivajazzuk.
Egy nagy tálban a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral. Hozzádolgozzuk a tojásokat. Egy botmixerrel lepürésítem az ananászt, levével együtt. Ezt a tojásos-vajas-cukros masszához adom. Ez a megoldás nem csak azért remek, mert a konzerv édessége bőven elég a muffinhoz, hanem azért is mert az ananász rostossága megmarad és visszaköszön majd a kis finomságokban.
Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral, majd hozzáadom az apró kockákra vágott csokoládé darabokat is. Végül a lisztes keveréket több részletben hozzáadom a tojásos (nedves) masszához. Az összeforgatott keveréket belekanalazom a muffin tepsibe és 20-25 perc alatt készre sütöm őket. Ha kihűlt cifrázhatjuk még olvasztott csokoládéval, de lekvárral, karamellizált gyümölcsökkel is fenséges.