Ha tavasz, akkor spárga. Ha spárga, akkor pedig krémleves. Igen, tudom, már megint egy krémleves, de valahogy most ezek szezonját élem (csak megnyugtatás végett, tervben van egy igazi, ütős húsleves is!). Most viszont spárga-krémleves recept jön, de szerintem ez a húsos leves-kedvelőknek is tetszeni fog. És remélem Bridget Jones is megtanulja végre, hogyan készül ez a cseppet sem kék, ám annál finomabb leves!:) (Bridget bénázását a 32/49-es kliphez lapozva nézhetitek meg).
Hozzávalók 4 személyre:
350 gramm fehér spárga
1 nagyobb szem szétfövő burgonya
1 fej hagyma
20 gramm vaj
¾ liter szárnyasalaplé
200 ml tejszín
só, bors, szerecsendió
Aki olvasta a gomba-krémleves receptjét, nos, neki nem fogok meglepetést okozni. Ez is hasonlóan készül. A spárgát megmosom és vékonyan meghámozom. A spárgacsúcsokat levágom és félreteszem. Ez lesz majd a levesbetét.
A hagymát és a krumplit is megpucolom, majd apró kockákra vágom. Majd egy lábasban felhevítem a vajat. Mehet rá a hagyma, majd a krumpli is. Mikor már egy kissé megpárolódtak hozzáteszem a nagyjából egy centis darabokra aprított spárgát is. Kicsit még pirítom őket együtt, majd sózom-borsozom. Végül felöntöm a levesalapot a szárnyasalaplével.
Lassú tűzön, fedő alatt 10-15 percig párolom az egészet, amíg a krumpli is szétfő. Ha ez megvan, jöhet a botmixer. Szétturmixolom a spárgás levest, amit végül a tejszínnel sűrítek. Végül ismét sózom, borsozom és mehet hozzá az őrölt szerecsendióból is. Már csak a levesbetét van hátra. A spárgavégeket lobogó vízbe dobom, ahol alig öt percig főzöm őket. Akkor jó, ha még roppanós, de mégis puha. A leforrázott darabokat jeges vízbe teszem, hogy ne főjenek tovább. Ha ezt mégis kevésnek érezzük, mehet hozzá pirított kenyérkocka, de egy kis bacon is meséssé varázsolja.