Az utóbbi napok elég sűrűek voltak, így nem igazán tudtam írni, pedig történések voltak bőven. Például elkészült ez a kólában sült csirke, a Good Food egyik receptjének ihletése mentén. A család végre összegyűlt egy nagy közös ebédre, így ez kiváló alkalomnak tűnt, hogy teszteljem a saját verzióm.
Hozzávalók 4 személyre:
6 egész csirkecomb
3 dl kóla
víz
2 ek. szezámmag
A mázhoz:
4 ek. ketchup
3 ek. Worchester-szósz
2 ek. szójaszósz
2 ek. barna cukor
2. ek paradicsomlé
1 tk. chilipor
Körethez:
4 cső kukorica
vaj
Előre szólok, hogy ez nem egy gyorsan elkészíthető fogás, de szerintem megéri a babrálás. A csirkét megmosom, megtisztítom, majd a tepsibe helyezem a darabolt húst. Ezután felöntöm a kólával, majd annyi vizet öntök még hozzá, hogy szinte ellepje a combokat. Hogy miért pont kóla? Remek alap ahhoz, hogy a hús olyan puha, omlós és szaftos legyen, amilyet ritkán sikerül eltalálnunk. Hát ezért. Majd fólia alatt, mehet a 180 ̊C-ra előmelegített sütőbe. Csak addig sütöm, amíg a hús meg nem puhul. Ez egy jó 40 perc, de ügyeljünk rá, hogy a csirke ne essen szét! Amíg a csirke sül egy lábasba öntöm a pác hozzávalóit és kis lángon sűrű szószt főzök belőle. Akkor jó, ha kellően sűrű, kicsit édes, de érezhető benne a paradicsom savanykás íze is. Ízesítsük kedvünkre, a lényeg, hogy sűrű szósz állaga legyen.
Amikor a csirkét késznek ítélem, leöntöm róla a kólás lét és a csirkecombokat szárazra törlöm. Majd alaposan beleforgatom őket a szószba. Ezután legalább egy órára a hűtőbe teszem a pácban lévő csirkét:) Ha nagyon ráérünk, akár egy napot is állhat benne.
Sütés előtt a csirkét kiveszem a pácból, olíva olajjal enyhén kikent tepsibe fektetem a combokat és 220̊ C-ra előmelegített sütőben, fólia nélkül még 20-25 percig sütöm. Természetes grillezhetjük is, ha már itt a kerti party-k ideje! Ha elkészült, a tetejüket gazdagon megszórom szezámmaggal, ami plusz egy ízbombát tesz a dologhoz.
A körethez a kukoricát felteszem főni, majd a forrástól számított tíz perc után, ha elég puha, kiveszem és szárazra törlöm a csöveket. Egy felhevített száraz serpenyőben, nagy lángon a kukoricák minden oldalát megkapatom. Amikor még forró megkenem őket a vajjal, amit előtte kedvünkre ízesíthetünk zöldfűszerekkel, chilivel, kinek hogy szimpatikus. Még egy kis saláta, vagy pár szem sült krumpli és végre falhatjuk a kólában sült, ragacsos-mázas csirkét.