Nálunk általában mindig úgy zajlik december 24-e, hogy előre eltervezzük, idén emberi időben tartjuk az ünnepi lakomát. Aztán vagy összejön, vagy nem…megsúgom, általában belecsúszunk az estébe. Éppen ezért egy kiadós reggelivel kezdeni a napot felénk erősen javasolt. Idén én vagyok a reggeli-felelős, úgyhogy meg kellett adni a módját.
Még nyáron vettem 2 szuflé formát. Mondanom se kell, nem szuflé vagy felfújt készült benne először. Hanem ez a fenséges reggeli. Tulajdonképpen ez a villásreggeli „ünnepi” szintje nálam. Annyira más ezekből a pici kis edényekből, friss zsömlével tunkolni a még enyhén rezgő sült tojást, amit a sercegő bacon szalonnák ölelnek. Nem szaporítom a szót, pikk-pakk elkészül.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db tojás (mi kettesével ütöttük bele)
10 nagy szelet bacon
10 dkg trappista sajt
2 szál újhagyma
1 paradicsom
só, bors
A bacon szeleteket félbe vágom és három-négy szeletet a szuflé formába fektetek. Két kis szelet sajtot teszek a „kosárka” közepére. Ebbe ütöm a tojást, amit enyhén sózok, borsozok. Majd jöhetnek a zöldségek. Három-négy karika hagyma mindegyik tojás mellé, és egy-két szelet paradicsom. Kész, már mehet is a sütőbe.
200̊C-ra előmelegített sütőben 10-15 percet bőven elvan. A bacon megpirul, a tojás kérgesre sül, sercegve-bugyogva zsömlével tunkolható az egész. Így már biztos kihúzzuk az ünnepi ebédig…akarom mondani vacsoráig:)