Évek óta van egy recept a tarsolyomban, ami tökéletes egy gyors vacsorának, egy villantósabb ebédnek vagy amikorra csak szeretnénk. Sajnos a megalkotása nem az én fejemből pattant ki, családból örökölt receptről van szó, amin mindenki csiszolt már egy kicsit ízlésének megfelelően. Gyors, egyszerű, finom, ahogy azt már megszokhattátok tőlem.
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
0,75 kg darált hús
200-250 gramm zöldborsó
2 dl tejszín
0,5 dl fehér bor
só, bors
olíva olaj
1 csomag spagetti
Először a tésztával kezdek, aminek felteszem a főzővizét. Mehet bele egy csipet só, olíva olaj (csak a hangulat és a gyöngyöző olajcseppek kedvéért), majd amikor lobog zutty bele a tészta. Mikor fogkeménységű leszűröm és félreteszem pihenni.
Hozzálátok az alaphoz. Egy serpenyőben felhevítem az olíva olajat, amire ráteszem az apróra vágott hagymát. Kicsit megdinsztelem, majd jöhet a darált hús. Én fele sertés-, fele marha húst használtam, ami bár nagyon ízletes nem pirul annyira, mint amikor csak sertés húst használok. Érdemes kipróbálni mindkettőből!
A darált húst sózom, borsozom és amennyire lehet megpirítom. Mikor már jól átsült beleöntöm a zöldborsót. Kisebb lángon jól összeforgatom vele, majd hagyom egy kicsit összeérni az alapot. Ha a borsó már megpuhult újra fűszerezem. Én úgy szeretem, ha fehér- és fekete bors is érződik rajta. Mikor már kellemes az ízvilág, felöntöm a fehér borral.
Ez a lepirult darabokat is felszedi a serpenyő aljáról és isteni ízt ad neki. Ha a bort már szinte elitta az alap, jöhet a tejszín, amivel felöntöm. Hagyom, hogy egyet rottyanjon még és már kész is. Sajttal, rukkolával, koktélparadicsommal tálalva még finomabb. Hogy nálunk mekkora sikere van ennek a tésztának, jól mutatja az is, hogy ismét nem volt időm tálalva, szépen befotózni. Mire feleszméltem mindet elpusztítottuk percek alatt.