„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Aszalt szilvás-narancsos kacsasaláta

2015. június 14. - MB_Molly

Ezt a salátát már többször megcsináltam, csak sose jutottam oda, hogy leírjam a receptjét. Pedig ez aztán tényleg nem nagy ördöngösség. Ráadásul a nyári rekkenő hőségben jól is csúszik ez a friss fogás.

kacsasali_nyito.JPG

 

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes méretű, bőrös kacsamell

1 csomag asztalt szilva

1 nagy csomag madárbegy saláta

2 narancs

2 dl fehérbor

10-12 db édes koktélparadicsom

só, bors, chili, cukor

 

A kacsamelleket megmosom, megtisztítom és a bőrös részüket szép sűrűre beirdalom. A gázt közepesen nagy lángra csavarom, ráteszem a serpenyőt, ami ha kellően átforrósodott mehet bele a kacsa. Bőrős felével lefelé 5 percig sütöm. Csak semmi piszkálás, forgatás vagy szurkálás. Hagyjuk szépen sülni, hogy jó ropogós legyen a bőre. Ha letelt az 5 perc megfordítom és a másik oldalát is szép pirosra sütöm. Ha ezzel megvagyunk, mehet be a sütőbe, mindenfajta nagyobb felhajtás nélkül, légkeveréses sütőben 175 ̊C-on kb. 20 percig sütöm.

Így jól átsütött lesz, de nem szárad ki, én így szeretem. Ha a kacsa elkészült nagyon fontos, hogy pihentessük. Legalább annyi ideig ne piszkáljuk, amennyi ideig sült, vagyis 20-25 percig hagyjuk magára. Egy alufóliát ráterítve békésen ellesz, amíg a salátaöntet elkészítjük.

Alapnak a kacsa kisült zsírját használom. Takarékon alágyújtok, ebbe facsarom a narancsok levét és az egyik héját bele is reszelem. Hagyom egy kicsi főni, majd jöhet a fehérbor. Ha ez is benne, felveszem nagyobb lángra a gázt és hagyom, hogy besűrűsödjön. Jöhet bele ízlés szerint a só, a bors, a cukor és egy kis chili. Akkor jó, hogy egy kellemesen édeskés, kissé fanyar, narancsos öntet kezd körvonalazódni. Amint egy kicsit sűrűsödik, mehetnek bele az aszalt szilvák.

kacsasali2.JPG

Ezeket egy evőkanállal szétnyomkodom, csak annyira, hogy teljesen kilapuljanak és szétnyíljanak. Ha kellően sűrű elzárom alatta a gázt, gyorsan beleforgatom a koktélparadicsomokat és már tálalok is. A tányér közepére halmozom a salátát, erre kanalazok az aszalt szilvás-fehér boros-narancsos szószból, jöhetnek mellé a koktélparadicsomok...és végül a kacsa, amit vékony szeletekre vágok. Pattintsuk ki a megmaradt bort a hűtőből a poharakba, csapjunk egy tortillát a saláták mellé és kezdődhet is a szuper nyáresti vacsora!

 

 

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr907542406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása