„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Arriba, arriba! – Sajtos-kukoricás quesadilla citromos-mentás cukkini mártogatóssal

2013. július 11. - MB_Molly

Vége a napnak. Haza. Korgó has. Éhes. Nagyon éhes. NAGYON ÉHES! Nem kell szendvics, nem kell háromfogásos menüsor. Csak gyorsan, valami ultrakönnyű melegételt ide. Na ilyenkor kell a sajtos-kukoricás quesadilla, citromos-mentás cukkini mártogatóssal.

tortilla nyitó.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

4 tortilla lap

1 doboz konzerv kukorica

1 doboz cottage cheese (szuper- és hipermarketekben)

4 tk. dijoni mustár

4 marék trappista reszelve

2 marék füstölt trappista reszelve

olíva olaj

 

Mártogatóshoz:

1 nagy cukkini

1 ek. citromlé

5-6 levél menta

só, bors, olíva

 

Leborulok a mexikóiak előtt, amiért megálmodták a quesadillát. Tulajdonképpen nem más ez, mint a melegszendvics kukoricalepényes változata. Igen, tudom, a tortilla lapot is el lehet készíteni sajátkezűleg, de amikor az ember majd kidől az éhségtől, bajlódjon vele a csuda. Azonnal hozzá akarok látni. "Arriba, arriba! - vagyis gyerünk már, ahogy Speedy Gonzales mondaná sikítaná. Valahogy így (bocs a reklámért):

Először nem a kész lapokkal kezdek. A cukkinikrémet készítem el, amihez a cukkinit vastagabb karikákra vágom. Sózom, borsozom és egy kicsit hagyom állni, hogy levet engedjen. Ha ez megvan, leitatom róla a felesleges mennyiséget, egy serpenyőben olíva olajat hevítek és mehetnek rá a cukkini szeletek. Szép pirosra sütöm, egészen addig, amíg vajpuha nem lesz. Ha ez megvan, olajostól, mindenestől mehet egy késes robotgépbe. Ha száraznak látjuk mehet még hozzá egy kis olíva, illetve a citrom és a mentalevelek is ekkor kerülnek bele. Aztán adok neki, krémmé pépesítem az egészet. Ha minden jól megy, akkor kellemesen fanyarkás, hűsítő, ízletes krémet kapunk. Ez mehet is a hűtőbe.

Ugyanebben a serpenyőben még egy kis olajat hevítek. Tényleg csak egy cseppről van szó, nem kell, hogy a tortilla az olajban tocsogjon, sőt! Innen már gyerekjáték. Amíg a lap pirul, mindent rápakolok. Megkenem a dijoni mustárral, ráteszem a cottage cheese-t, a kukoricát, majd jöhet a kétfajta sajt vegyesen. Hagyom, hogy a lap szépen megpiruljon. Ha ez megvan a lapot félbe hajthatom, vagy a széleket összetapasztva ki is vehetem. Ha nagyon laktatóra vágyunk tegyünk rá még egy lapot, majd óvatosan fordítsuk meg, mint egy palacsintát, hogy mindkét oldala megsüljön. Én ezzel legutóbb nem bíbelődtem, csak felhajtottam a széleket és középen összetapasztottam az egészet.

Mehet mellé friss saláta, paradicsom, kinek mi és persze a hűs citromos-mentás cukkinikrém. Kezdődhet is a tunkolás és a burkolás.

tortilla záró.JPG

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr975401014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akrosztikon 2013.07.12. 08:40:17

Kedves posztoló!

Mióta tanulsz magyarul?

Skunkworks 2013.07.12. 10:00:48

Ez gyorsan megvan? Nekem nem úgy tűnik. De lehet tévedek.

MB_Molly 2013.07.12. 10:21:59

@Skunkworks: A tortilla nagyon gyorsan, főleg, ha nem duplán, palacsintaszerűen sütöm. Bár forró serpenyőben a palacsintás verzió is 10-12 perc alatt elkészül.
A cukkinikrém, ami macerásabb. Főleg a hűtése miatt, mert azt akár órákra is bent lehetne hagyni a hűtőben, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Ha erre nincs idő a fagyasztóba szoktam tenni rövid időre.
Így mindennel együtt kb. 35-40 percet vesz igénybe az egész, legalábbis nálam:)
süti beállítások módosítása