Jó, azért nem kell szörnyű dolgokra gondolni, csupán Gordon Ramsay egyik receptjéről van szó. Mert Jamie Oliver után bizony az ordítozós, eredetileg futballistának készülő szakács a másik nagy kedvencem. Nem tehetek róla, bírom az ürge stílusát (persze csak akkor, ha még nem nagyon durva és nem alázza porig az embereket!). Ráadásul nemrég kezdték el a magyarul ’Mindörökké Gordon!’ néven futó sorozatát nyomni, ami azonnal top kedvencem lett.
Ebben huszonöt év tapasztalatát mozgósítva, konkrét recepteken keresztül osztja meg a konyhai trükköket, tippeket. Nekem elsőre bejött, sőt, megszállottjává váltam. Éppen egy olyan részt sikerült elcsípnem, amelyben minden recept kedvemre való volt. Főleg a gyömbérhabos csokitorta. Bár a gyömbér nem tartozik a kedvenceim közé, süteményekben nyugodt szívvel fogyasztom.
Hozzávalók 4 személyre:
175 gramm cukor
125 gramm vaj
175 gramm liszt (125 gramm teljes kiőrlésű rozs, a többi búzafinomliszt)
3 tojás
1 tk. sütőpor
vanília aroma
Töltelék krémhez:
1 db habtejszín
friss gyömbér
Csokimázhoz:
tortabevonó
1,5 dl tejszín
50 gramm vaj
Igazából hosszabb ideig tart leírni, mint elkészíteni. A (szobahőmérsékletű) vajat a cukorral habosra keverem. Egyenként mennek hozzá a tojások, majd egy kis vanília aroma. Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral. Ha rozslisztet használunk, nem árt ha búzafinomlisztből egy kicsit többet használunk. Én így tettem, összesen 190 gramm lisztet használtam ezért. Egy kissé híg tésztát kapunk, amitől nem kell megijedni! Kapcsos tortaformába öntjük, elegyengetjük szépen és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben 180 ̊C-on nagyjából harminc percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha igen, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a kapcsos formából is kivesszük a tortát. Hagyjuk teljesen kihűlni! Csak akkor vágjuk félbe, ha a torta már teljesen kihűlt. Ez a félbevágás kicsit mumus számomra, de jelentem, most sikerült a dolog!
Ha megvagyunk, elkészítjük a habot. A behűtött habtejszínt laza habbá verjük, majd reszelünk bele a friss gyömbérből, ízlés szerint. Egy rövid időre hűtőbe tesszük, de azért ne tartogassuk órákig, különben összeesik. Ha kellemesen lehűlt a hab megkenjük vele a tortát. Rátesszük a tetejét és mehet vissza alaposan befedve a hűtőbe.
Rögtön elkészítjük a csokimázat. Gőzfürdőn megolvasztjuk a csokit. Amikor már folyik, félretesszük és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd mehet bele a vaj, ami gyönyörű fényt ad neki. Végül a csokimázzal bevonjuk a habbal töltött tortát. Ha a csoki lefolyik, sebaj!
Ramsay se törődött vele, én se görcsöltem rá! Amikor a csoki megszilárdult az egészet bebugyolálva, betettem a hűtőbe pihenni. Ahogy Ramsay mondaná a főzőcske végén: „Gyömbérhabos csokitorta…KÉSZ!”.