„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

A pokol konyhájának ihletéséből

2013. május 23. - MB_Molly

Jó, azért nem kell szörnyű dolgokra gondolni, csupán Gordon Ramsay egyik receptjéről van szó. Mert Jamie Oliver után bizony az ordítozós, eredetileg futballistának készülő szakács a másik nagy kedvencem. Nem tehetek róla, bírom az ürge stílusát (persze csak akkor, ha még nem nagyon durva és nem alázza porig az embereket!). Ráadásul nemrég kezdték el a magyarul ’Mindörökké Gordon!’ néven futó sorozatát nyomni, ami azonnal top kedvencem lett.

Ebben huszonöt év tapasztalatát mozgósítva, konkrét recepteken keresztül osztja meg a konyhai trükköket, tippeket. Nekem elsőre bejött, sőt, megszállottjává váltam. Éppen egy olyan részt sikerült elcsípnem, amelyben minden recept kedvemre való volt. Főleg a gyömbérhabos csokitorta. Bár a gyömbér nem tartozik a kedvenceim közé, süteményekben nyugodt szívvel fogyasztom.

Hozzávalók 4 személyre:

175 gramm cukor

125 gramm vaj

175 gramm liszt (125 gramm teljes kiőrlésű rozs, a többi búzafinomliszt)

3 tojás

1 tk. sütőpor

vanília aroma

 

Töltelék krémhez:

1 db habtejszín

friss gyömbér

 

Csokimázhoz:

tortabevonó

1,5 dl tejszín

50 gramm vaj

 

Igazából hosszabb ideig tart leírni, mint elkészíteni. A (szobahőmérsékletű) vajat a cukorral habosra keverem. Egyenként mennek hozzá a tojások, majd egy kis vanília aroma. Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral. Ha rozslisztet használunk, nem árt ha búzafinomlisztből egy kicsit többet használunk. Én így tettem, összesen 190 gramm lisztet használtam ezért. Egy kissé híg tésztát kapunk, amitől nem kell megijedni! Kapcsos tortaformába öntjük, elegyengetjük szépen és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben 180 ̊C-on nagyjából harminc percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha igen, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a kapcsos formából is kivesszük a tortát. Hagyjuk teljesen kihűlni! Csak akkor vágjuk félbe, ha a torta már teljesen kihűlt. Ez a félbevágás kicsit mumus számomra, de jelentem, most sikerült a dolog!

gyömbérhabos sülés után.JPG

Ha megvagyunk, elkészítjük a habot. A behűtött habtejszínt laza habbá verjük, majd reszelünk bele a friss gyömbérből, ízlés szerint. Egy rövid időre hűtőbe tesszük, de azért ne tartogassuk órákig, különben összeesik. Ha kellemesen lehűlt a hab megkenjük vele a tortát. Rátesszük a tetejét és mehet vissza alaposan befedve a hűtőbe.

Rögtön elkészítjük a csokimázat. Gőzfürdőn megolvasztjuk a csokit. Amikor már folyik, félretesszük és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd mehet bele a vaj, ami gyönyörű fényt ad neki. Végül a csokimázzal bevonjuk a habbal töltött tortát. Ha a csoki lefolyik, sebaj!

gyömbérhabos torta egyben.JPG

Ramsay se törődött vele, én se görcsöltem rá! Amikor a csoki megszilárdult az egészet bebugyolálva, betettem a hűtőbe pihenni. Ahogy Ramsay mondaná a főzőcske végén: „Gyömbérhabos csokitorta…KÉSZ!”.

gyömbérhabos szeletben.JPG

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr265315149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása