„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja

2013. június 01. - MB_Molly

Ha már a mondóka így, akkor mi is! Garantálom, hogy ezzel a recepttel senkinek sem fog meggyűlni a baja. Merthogy egy pofonegyszerű fogásról van szó, amely az egyik kedvencem. Könnyű és gyorsan elkészíthető, az íze viszont fenséges. Jómagam nagyon kedvelem a gombát, a fafültől a csiperkén át, mindegyik fajtáját. Mivel az idő elég szomorkás és borongós volt nagyobb igény mutatkozott egy lélekmelengető levesre is. Ráadásul épp sikerült kifognom egy csiperke vásárt, így erre a levesre esett a választásom.

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 kisebb fej vöröshagyma

1 nagyobb szem burgonya

300 gramm csiperkegomba

1 kis gerezd fokhagyma

20 gramm vaj

½ citrom leve

¾ l szárnyasalaplé

200 ml tejszín

só, bors, szerecsendió

Az első fázis a zöldségek tisztítása, szeletelése. A hagymát megpucolom és apró kockákra vágom. Ugyanezt teszem a burgonyával is. A gombát megmosom, megtisztítom és vékony szeletekre vágom, akárcsak a fokhagymát. A lábasban felmelegítem az olajat és beleteszem a hagymát. Kicsit átmelegítem, majd mehet hozzá a fokhagyma és a burgonya. Pár percig összepirítom az egészet. Végül hozzáadom a gombát is és ízlés szerint fűszerezem. A párolódó zöldségeket meglocsolom a citromlével, így a gomba nem fog feketére barnulni főzés közben.

Végül az egészet felöntöm a szárnyasalaplével és fedő alatt puhára párolom. Ez nagyjából 10-15 percet jelent. Ha minden megfőtt két lehetőségünk van, miután elzártuk a gázt alatta. Ha rusztikusabb levest szeretnénk kimerjük a krumpli és a főtt gomba egy részét, amit a pürésítés után visszateszünk a levesbe. Így minden falatnál akad majd egy-egy krumpli vagy gomba a kanalunkra. Ha viszont teljesen egynemű, igazi krémlevest szeretnénk, akkor az egészet pürésítsük le a botmixerrel. Végül beleöntöm a tejszínt, amitől megkapja a krémes, sűrű állagot. Krutonnal, levesgyönggyel lehet még megbolondítani, de magában is fenséges. Ugye, hogy nincs vele sok gond?

gombaleves.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr985339034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása