„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Nyári harsányság avagy a spenótos, kéksajtos tésztapárnák

2014. május 29. - MB_Molly

Végre ez is eljött. Napsütés, teraszok, könnyű, finom tavaszi-nyári finomságok. Valahogy ilyenkor jobban vágyom a húsmentes fogásokra, pedig ha valaki, én aztán nem vagyok egy vega típus.

Erre a kéksajtos, spenótos receptre teljesen véletlenül bukkantam az egyik heti magazinban és azonnal megtetszett. Nem gondoltam, hogy a spenót és a kéksajt ennyire jóban vannak, de nyugodt szívvel mondhatom most már, hogy igen jó viszonyt ápolnak. Egy rossz hírem viszont van. Nem egy ripsz-ropsz receptről van szó, úgyhogy csak akkor kezdjünk hozzá, ha ráérünk tésztát gyúrni és nyújtani. A kész fogás mondjuk minden fáradozást megér!

spenótos tészta nyitó.JPG

 

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg liszt

3 egész tojás

20 dkg kéksajt

50 dkg friss, leveles spenót

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

só, bors, őrölt szerecsendió

olívaolaj

vaj

 

Egy nagy nyújtódeszkán a lisztből, a tojásokból és a sóból tésztát gyúrunk. Nem kell aggódni, össze fog állni, csak kitartónak kell lenni! Ha megvan a tészta, kettéosztjuk és mindkét kupacot 1mm vékonyra nyújtjuk. Na ide kell a karizom és megint csak a kitartás! Ez tényleg egy eléggé időigényes művelet, de megéri. Ráadásul a friss tésztánál kevés finomabb dolog van.

 

Tészta nyújtása.JPG

Ha megvan a két lapunk, az egyiket félretesszük, a másikat pedig lisztezett nyújtódeszkára helyezzük. A felkockázott kéksajtot egyenletesen elosztjuk rajta. Mindegyik kupacból egy-egy párnácska lesz majd. Végül befedjük a másik tésztával a sajtos lapot. A sajtok körül összenyomjuk a tésztát, majd derelyeszaggatóval tetszőleges formájúra vágjuk. Én most szögletesre szabtam őket és mivel nem bíztam a véletlenre, a szélüket is felhajtottam.

Spenótos tészta.JPG

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a spenót elkészítése. Egy serpenyőben olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, majd ráteszem a megmosott, friss spenótot. Hagyom, hogy összefonnyadjon, sózom, borsozom, adok hozzá őrölt szerecsendiót és felöntöm tejszínnel. Amikor már kellően sűrű a spenótos tejszín, leveszem a tűzről.

Egy nagy, széles lábasban vizet melegítek, adok hozzá egy kis sót, és amikor már lobog a víz, beledobom a töltött tésztát. Nem kell sok idő – 2-3 perc mindössze – és amint feljönnek a víz felszínére már kész is vannak. Egy evőkanálnyi vajra szedem a lecsepegtetett darabokat, amiket át is forgatok a vajban. Ezután azonnal tálalom a márványsajtos tésztapárnákat, amikre bőven kanalazok a spenótos öntetből. Még egy kis napfény, egy pohár bor és kezdődhet is a nyár!

Spenótos tészta tálalva.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr466228615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása