Végre ez is eljött. Napsütés, teraszok, könnyű, finom tavaszi-nyári finomságok. Valahogy ilyenkor jobban vágyom a húsmentes fogásokra, pedig ha valaki, én aztán nem vagyok egy vega típus.
Erre a kéksajtos, spenótos receptre teljesen véletlenül bukkantam az egyik heti magazinban és azonnal megtetszett. Nem gondoltam, hogy a spenót és a kéksajt ennyire jóban vannak, de nyugodt szívvel mondhatom most már, hogy igen jó viszonyt ápolnak. Egy rossz hírem viszont van. Nem egy ripsz-ropsz receptről van szó, úgyhogy csak akkor kezdjünk hozzá, ha ráérünk tésztát gyúrni és nyújtani. A kész fogás mondjuk minden fáradozást megér!
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg liszt
3 egész tojás
só
20 dkg kéksajt
50 dkg friss, leveles spenót
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
só, bors, őrölt szerecsendió
olívaolaj
vaj
Egy nagy nyújtódeszkán a lisztből, a tojásokból és a sóból tésztát gyúrunk. Nem kell aggódni, össze fog állni, csak kitartónak kell lenni! Ha megvan a tészta, kettéosztjuk és mindkét kupacot 1mm vékonyra nyújtjuk. Na ide kell a karizom és megint csak a kitartás! Ez tényleg egy eléggé időigényes művelet, de megéri. Ráadásul a friss tésztánál kevés finomabb dolog van.
Ha megvan a két lapunk, az egyiket félretesszük, a másikat pedig lisztezett nyújtódeszkára helyezzük. A felkockázott kéksajtot egyenletesen elosztjuk rajta. Mindegyik kupacból egy-egy párnácska lesz majd. Végül befedjük a másik tésztával a sajtos lapot. A sajtok körül összenyomjuk a tésztát, majd derelyeszaggatóval tetszőleges formájúra vágjuk. Én most szögletesre szabtam őket és mivel nem bíztam a véletlenre, a szélüket is felhajtottam.
Ha ezzel megvagyunk, jöhet a spenót elkészítése. Egy serpenyőben olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, majd ráteszem a megmosott, friss spenótot. Hagyom, hogy összefonnyadjon, sózom, borsozom, adok hozzá őrölt szerecsendiót és felöntöm tejszínnel. Amikor már kellően sűrű a spenótos tejszín, leveszem a tűzről.
Egy nagy, széles lábasban vizet melegítek, adok hozzá egy kis sót, és amikor már lobog a víz, beledobom a töltött tésztát. Nem kell sok idő – 2-3 perc mindössze – és amint feljönnek a víz felszínére már kész is vannak. Egy evőkanálnyi vajra szedem a lecsepegtetett darabokat, amiket át is forgatok a vajban. Ezután azonnal tálalom a márványsajtos tésztapárnákat, amikre bőven kanalazok a spenótos öntetből. Még egy kis napfény, egy pohár bor és kezdődhet is a nyár!