A nyárban nemcsak az a szuper, hogy tombol a kánikula, – már amikor épp nem esik – hogy tele vagyunk fesztiválokkal, hogy nyaralni mehetünk és pihenhetünk, hanem az is, hogy kedvünkre grillezhetünk a kertben.
Persze csak azoknak adatott meg mindez, akiknek van kertje. Mert bár láttam már erkélyen sütögetés a negyedik emeleti panel erkélyén, de azért az, nem az igazi. Az ízeket viszont – ha a grill füstösségét nem is – valamennyire a konyhában is reprodukálhatjuk. Következzék a mustáros, pácolt tarja, sült parázsburgonyával és tejfölös mártogatóssal.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet tarja
4 evőkanál mustár
1 evőkanál Worchester-szósz
1 fej vöröshagyma
fél fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
bors
olaj bőségesen
½ kg parázsburgonya
Mártogatóshoz:
1 nagy doboz tejföl
só, bors
lilahagyma
piros paprika
Ez nem egy villámkaja, mert a húst egy egész estére bepácolom. Ehhez viszont nem kell nagy tudomány. A szeleteket alaposan bekenem a mustárral, enyhén sózom, majd belerakom egy nagy tálba. Hozzádobom a nagyobb darabokra vágott hagymát és a fokhagymát. Jól összemasszírozom a hagymát a mustáros szeletekkel, ráöntöm a Worchester-szószt és felöntöm annyi olajjal, hogy éppen ellepje a szeleteket. Borsozom, majd újabb masszázs következik. Imádom, ahogy tocsog az olajos massza. Ha a szeletek kisimultak, befedve mehetnek a hűtőbe egy egész éjszakára.
Másnap a parázsburgonyával kezdek. Megmosom, megpucolom őket, majd sós vízben felteszem főni. Addig, amíg a krumpli fő, elkészítem a húst. Semmi plusz olaj nem kell, bőven elég alá az, amiben fürödtek. A hagymával együtt kisütöm a szeleteket, amiket egy fa lapáttal alaposan lenyomkodok. Így egész biztos átsülnek és szép pirosak lesznek.
Ha ez megvan és a krumpli is megfőtt leöntöm róla a vizet, leitatom róla a felesleges nedvességet és abban a mustáros olajban kisütöm, amiben a tarja is pirult. Csak addig kell sütni, amíg szép, fényes kérget kapnak.
Már csak a tejfölös mártogatós van hátra. A hagymát apró kockára vágom, hozzáadom a tejfölhöz. Sózom, borsozom, mehet hozzá a pirospaprika is. Akkor a legjobb, ha ezt is tudjuk a hűtőben pihentetni legalább 1-2 órát.
Persze, a grill és a faszén füstösségét semmi nem adja vissza, de ennek a fogásnak akkor is van egy kerti party-s beütése. Már csak jó idő és némi zöld környezet kell hozzá az elfogyasztásakor...szinte teljes az élmény.