„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Sajtból van a Hold... és a szuflé

2014. február 20. - MB_Molly

Teljesen rákattantam a szuflékészítésre. Egyrészt gyorsan kész van, könnyű, finom, meleg fogás. Másrészt pedig van benne valami finom könnyedség, amitől úri huncutságnak tűnik az egész. Múlt hétvégén úgy éreztem pont erre van szükségem, egy jó sajtszufléra, aminek már a nevét is imádom.

sajtszuflé2.JPG

Hozzávalók 6 szufléhoz:

40 gramm liszt

40 gramm vaj+formák kikenéséhez

10 dkg sajt (nálam trappista és gouda keveréke)

3 dl tej

1 dl tejszín

4 tojás

bors

szerecsendió

zsömlemorzsa

Először a szufléformákat veszem kezelésbe. Kivajazom, majd morzsával körbeszórom őket. Aztán hozzákezdek a szuflé alapjához. A lisztet csomómentesre keverem a tej harmadával. Ha teljesen sima, hozzáadom a többi tejet és felteszem "főni". Folyamatosan kevergetem takarékon, nagyon odafigyelve, mert gyorsan elkezd sűrűsödni. Ha ez bekövetkezett hozzáadom a tejszínt és a vajat, majd a sajtot. Megvárom amíg minden szépen elolvad, aztán elzárom alatta a gázt. Ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval. Kicsit hűlni hagyom, addig is begyújtom a sütőt 200̊C-ra.

Majd szétválasztom a tojásokat. A sárgáját egyenként hozzáadom a kihűlt besameles alaphoz, jól elkeverem mindegyiket. Végül egy csipet sóval kemény habot verek a fehérjéből. Egy kanálnyit nagy mozdulatokkal belekeverek, majd a többit nagyon óvatosan, nagyívű mozdulatokkal óvatosan hozzáadom. Nem ám összetörjük a habot!

sajtszuflé1.JPG

A légiesen könnyű szufléalapot a formákba szedem, majd 20 percre a sütőbe tolom. Fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Hagyjuk, hogy a szuflék gyönyörűen megemelkedjenek és a tetejük megpiruljon. Még forrón tálaljuk! Laktató és mégis könnyű…nálunk ez az új kedvenc!

sajtszuflé3.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr585824743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása