Teljesen rákattantam a szuflékészítésre. Egyrészt gyorsan kész van, könnyű, finom, meleg fogás. Másrészt pedig van benne valami finom könnyedség, amitől úri huncutságnak tűnik az egész. Múlt hétvégén úgy éreztem pont erre van szükségem, egy jó sajtszufléra, aminek már a nevét is imádom.
Hozzávalók 6 szufléhoz:
40 gramm liszt
40 gramm vaj+formák kikenéséhez
10 dkg sajt (nálam trappista és gouda keveréke)
3 dl tej
1 dl tejszín
4 tojás
só
bors
szerecsendió
zsömlemorzsa
Először a szufléformákat veszem kezelésbe. Kivajazom, majd morzsával körbeszórom őket. Aztán hozzákezdek a szuflé alapjához. A lisztet csomómentesre keverem a tej harmadával. Ha teljesen sima, hozzáadom a többi tejet és felteszem "főni". Folyamatosan kevergetem takarékon, nagyon odafigyelve, mert gyorsan elkezd sűrűsödni. Ha ez bekövetkezett hozzáadom a tejszínt és a vajat, majd a sajtot. Megvárom amíg minden szépen elolvad, aztán elzárom alatta a gázt. Ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval. Kicsit hűlni hagyom, addig is begyújtom a sütőt 200̊C-ra.
Majd szétválasztom a tojásokat. A sárgáját egyenként hozzáadom a kihűlt besameles alaphoz, jól elkeverem mindegyiket. Végül egy csipet sóval kemény habot verek a fehérjéből. Egy kanálnyit nagy mozdulatokkal belekeverek, majd a többit nagyon óvatosan, nagyívű mozdulatokkal óvatosan hozzáadom. Nem ám összetörjük a habot!
A légiesen könnyű szufléalapot a formákba szedem, majd 20 percre a sütőbe tolom. Fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Hagyjuk, hogy a szuflék gyönyörűen megemelkedjenek és a tetejük megpiruljon. Még forrón tálaljuk! Laktató és mégis könnyű…nálunk ez az új kedvenc!