Mostanában rá vagyok kattanva a mogyoróra. Nem, magában egyáltalán nem hoz lázba, de tésztához, csirkéhez előszeretettel alkalmazom. Éppen ezért úgy döntöttem, mogyorós csirkét készítek…de magában az olyan snassz. Volt még itthon nagymamám féle isteni szilvalekvár, méz, pár szem édesburgonya. Ez pedig tökéletes alap egy mogyoróval szórt, mézes-szilvás együtteshez.
Hozzávalók 2 személyre:
2 nagy, egész csirkecomb
1 marék durvára tört sózatlan földimogyoró
2 ek. szilvalekvár
só, bors
A páchoz:
1 ek. szójaszósz
1 ek. Worchester-szósz
1 ek. méz
1 ek. olívaolaj
Köret:
6-8 szem édesburgonya
Kezdjük az alapokkal! Először a pácot készítem el. Egy keverőtálban összekeverem az összes hozzávalót. Akkor jó, ha enyhén sós, kissé édes, kissé fanyarkás pácot kapunk. Ha megvan, nyugodtan betehetjük a hűtőbe, külön jót tesz neki, ha áll. Majd kezelésbe veszem a csirke combokat. Megmosom, megtisztítom őket, és éppen hogy sózom – óvatosan, mert a szójaszósz eleve sós! – borsozom. Majd előveszem a pácot és jól megforgatom benne a combokat. Figyeljünk arra, hogy jól átjárja őket. Ha ez megvan, egy olíva olajos tepsibe fektetem őket. Könnyen elcsábulhatunk, hogy a megmaradt pácot ráöntsük, de nem árt óvatosnak lenni. A méz ugyanis azonnal karamellizálódik és beleég a tepsibe, így jobban járunk, ha a felesleget nem így használjuk fel.
Innen egyébként már gyerekjáték az egész. Az édesburgonyát megmosom, meghámozom, majd nagyobb hasábokra vágom. Ezt is a tepsibe teszem a csirke mellé és jól átforgatom az olívával, hogy mindenhol átjárja. Ha ez is megvan, közepes lángra állítom a sütőt és fólia nélkül kezdem meg a sütést. Folyamatosan ellenőrzöm a combokat, és amikor a bőre elkezd pirulni, kiveszem és megkenem a tetejüket a szilvalekvárral. Nem kell túl vastagan, épp csak egy leheletnyi gyümölcsösséget és fanyarságot szeretnék adni neki. A krumplikat is átforgatom, ha úgy látom, hogy letapadnak, öntök még hozzá egy kis olajat. Majd 5-8 percre mehet vissza a sütőbe. Ha a szilvalekvár kéregként a csirkére sült, jöhet az utolsó lépés. A combokat és a krumplit is meghintem a durvára tört mogyoróval. A csirkére többet, a krumplikra épphogy szórok. Még 10 perc sülés és már kész is.
Nem baj, ha itt-ott sötétebb foltok vannak a csirkén, ez csak a méz karamellizálódása miatt van. Az ízharmónia így is tökéletes! A fanyarkás szilva, a roppanósra sült mogyoró és az édesburgonya gyönyörű ívbe fésülik a csirkecombokat. Csak ajánlani tudom!