Igen, még mindig tortilla. Ezúttal is egy húsmentes kombinációban. Nagymamám ugyanis ellátott friss zöldborsóval, amiből tudtam, hogy pürét szeretnék csinálni. A pirítóst viszont unom hozzá és mivel a tortilla kéznél volt, naná, hogy ez került mellé.
Hozzávalók 2 személyre:
15-20 dkg friss zöldborsó
2 ek. vaj
1 csokor friss petrezselyem
1,5 dl tejszín
1 késhegynyi chili
5-6 mentalevél
pár csepp citrom
só, bors
Tortillához:
3 tortilla lap
10 dkg trappista és füstölt trappista reszelve, vegyesen
durvára tört dió és sózatlan földimogyoró
olíva olaj
A petrezselymet apróra vágom és vajon megfuttatom. Mehet rá a megmosott, kifejtett zöldborsó, amit fedő alatt egy kis vízzel 15 perc alatt puhára párolok. Utána jöhet a botmixer. A zöldborsót lepürésítem és ízesítem sóval, borssal, chilivel, mentalevelekkel, citromlével. Végül felöntöm tejszínnel és még egyszer összeturmixolom az egészet. Akkor jó, ha érezni a borsó édességét, az enyhe mentaízt és egy kis chilis-csípős beütést. Ha ezt sikerült elérni, mehet a hűtőbe pihenni.
Amíg az ízek összeérnek a tortilla is elkészül. Egy sütőlapra helyezem a kerek tortillát és meglocsolom olíva olajjal. Rászórom a durvára tört magokat, majd a sajt mixet. Még egy kis olíva olaj és már mehet is be a sütőbe, ahol 200 ̊C-on 6-7 perc alatt gyönyörű aranybarnára sül az egész. Ha még puhának tűnik, nem kell megijedni. Ahogy hűl, úgy lesz egyre ropogósabb. Mindent egy tányérra halmozok, a mártogatóst és a tortillát is. Nálunk ez egy pillanatok alatt fogyó, könnyű vacsora/nassolnivaló/TV-snack, bármikor, bármilyen mennyiségben.