„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Besameles cukkini tekercsek, napon érlelt paradicsommal töltve

2013. július 23. - MB_Molly

Ha tombol a nyár, akkor cukkini és paradicsom. Szerencsére ez a két kedvencem együtt is nagyon jól harmonizál, így könnyű őket egy fogásba összehozni. A nyers, friss paradicsom helyett azonban most valami karakteresebbre vágytam. Így jött a képbe a szárított paradicsom. Az ízharmóniát azonban nem akartam megtörni, így egy kis besamellel spékeltem a dolgot. 

cukkinitekercs jénaiban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

2 nagyobb cukkini

1 db natúr sajtkrém

1 doboz cottage cheese

1 üveg szárított, napon érlelt paradicsom (olajban)

só, bors

füstölt sajt a tetejére

 

Besamelhez:

10 dkg vaj

1 púpos evőkanál liszt

felöntéshez tejszín+tej

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. A cukkinit megmosom, majd hosszában hajszálvékony szeleteket vágok belőle. Nagyon fontos, hogy ezek a szeletek tényleg vékonyak legyenek. Ellenkező esetben amikor majd feltekerjük, darabokra törik a cukkiniszelet. A vékony szeleteket éppen hogy sózom, borsozom, majd félreteszem, hogy levet engedjen.

Ezután összekeverem a sajtot a darabos túróval. Ha kedvünk tartja ízesíthetjük zöldfűszerekkel, borsozhatjuk, vagy tehetünk bele apróra vágott sonkát. Én ezúttal a natúr verzió mellett döntöttem, de tényleg, kinek hogy tetszik. Amíg a besózott cukkini pihen, addig ez is mehet a hűtőbe.

Mikor a cukkini már gyöngyözik, leitatom róla a nedvességet és kézügyembe helyezek egy nagy tűzálló tálat. Kezdődhet is a móka! A hűtőből kiveszem a sajtkrémes-túrós kencét és mindegyik cukkiniszeletet hajszálvékonyan megkenem vele. Tényleg vékonyan, különben kifolyik és a cukkiniben nem marad semmi. Majd a szeletek végére fektetek egy-egy kellemesen füstös beütésű szárított paradicsomot. Ezután a paradicsommal együtt feltekerem a szeleteket úgy, hogy egy kis göngyöleget kapjak. Ha szétesne, vagy úgy látjuk nincs tartása, fogpiszkálóval tűzzük meg! Mindegyik „batyut” egymás mellé fektetem a jénaiban. A sütőt előmelegítem 180̊C-ra, majd hozzálátok a besamelhez.

cukkinitekercs sütés előtt.JPG

Egy lábasban felhevítem a vajat, majd hozzáadom a lisztet. Hagyom, hogy egy kicsit piruljon, majd leveszem a tűzről. Először csak kevés tejszínnel öntöm fel, majd amikor már teljesen feloldódott a liszt annyi tejet öntök hozzá, hogy szép mártás állagot kapjak. Mehet bele egy csipetnyi só és ha szeretjük, egy kis szerecsendió. Összeforralom egy kicsit, majd elzárom alatta a gázt.

A besamel mártást a göngyölt cukkinik tetejére öntöm. Végül egy kis füstölt trappistával koronázom az egészet. Puff, be a sütőbe, ahol addig sütöm, amíg a sajt rá nem pirul. Akkor jó, ha a sajt már piros, a besamel bugyog, mi pedig rettentően éhesek vagyunk. Bár nálunk éhség ide vagy oda, pikk pakk eltűnt az egész. Nincs mese, most ez az új nyári kedvenc.

cukkinitekercs sülés után.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr555422114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.24. 12:59:15

INTERBABIONÁLÉ

Föl-föl ti babjai a kertnek,
Föl-föl te szárított magtár,
A génsebész napjai jönnek,
Babságodnak vége már!

A trágyát végképp letörölni
Babszolga had indulj velünk!
A kert babsarkából kitörni,
Babok vagyunk s málnák leszünk.

Ez az arc lesz a végső,
Csak metamorfni hát,
És gyümölcsízűvé lesz
Holnapra a tanyád!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/interbabionale.html
:)
süti beállítások módosítása