„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Besameles cukkini tekercsek, napon érlelt paradicsommal töltve

2013. július 23. - MB_Molly

Ha tombol a nyár, akkor cukkini és paradicsom. Szerencsére ez a két kedvencem együtt is nagyon jól harmonizál, így könnyű őket egy fogásba összehozni. A nyers, friss paradicsom helyett azonban most valami karakteresebbre vágytam. Így jött a képbe a szárított paradicsom. Az ízharmóniát azonban nem akartam megtörni, így egy kis besamellel spékeltem a dolgot. 

cukkinitekercs jénaiban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

2 nagyobb cukkini

1 db natúr sajtkrém

1 doboz cottage cheese

1 üveg szárított, napon érlelt paradicsom (olajban)

só, bors

füstölt sajt a tetejére

 

Besamelhez:

10 dkg vaj

1 púpos evőkanál liszt

felöntéshez tejszín+tej

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. A cukkinit megmosom, majd hosszában hajszálvékony szeleteket vágok belőle. Nagyon fontos, hogy ezek a szeletek tényleg vékonyak legyenek. Ellenkező esetben amikor majd feltekerjük, darabokra törik a cukkiniszelet. A vékony szeleteket éppen hogy sózom, borsozom, majd félreteszem, hogy levet engedjen.

Ezután összekeverem a sajtot a darabos túróval. Ha kedvünk tartja ízesíthetjük zöldfűszerekkel, borsozhatjuk, vagy tehetünk bele apróra vágott sonkát. Én ezúttal a natúr verzió mellett döntöttem, de tényleg, kinek hogy tetszik. Amíg a besózott cukkini pihen, addig ez is mehet a hűtőbe.

Mikor a cukkini már gyöngyözik, leitatom róla a nedvességet és kézügyembe helyezek egy nagy tűzálló tálat. Kezdődhet is a móka! A hűtőből kiveszem a sajtkrémes-túrós kencét és mindegyik cukkiniszeletet hajszálvékonyan megkenem vele. Tényleg vékonyan, különben kifolyik és a cukkiniben nem marad semmi. Majd a szeletek végére fektetek egy-egy kellemesen füstös beütésű szárított paradicsomot. Ezután a paradicsommal együtt feltekerem a szeleteket úgy, hogy egy kis göngyöleget kapjak. Ha szétesne, vagy úgy látjuk nincs tartása, fogpiszkálóval tűzzük meg! Mindegyik „batyut” egymás mellé fektetem a jénaiban. A sütőt előmelegítem 180̊C-ra, majd hozzálátok a besamelhez.

cukkinitekercs sütés előtt.JPG

Egy lábasban felhevítem a vajat, majd hozzáadom a lisztet. Hagyom, hogy egy kicsit piruljon, majd leveszem a tűzről. Először csak kevés tejszínnel öntöm fel, majd amikor már teljesen feloldódott a liszt annyi tejet öntök hozzá, hogy szép mártás állagot kapjak. Mehet bele egy csipetnyi só és ha szeretjük, egy kis szerecsendió. Összeforralom egy kicsit, majd elzárom alatta a gázt.

A besamel mártást a göngyölt cukkinik tetejére öntöm. Végül egy kis füstölt trappistával koronázom az egészet. Puff, be a sütőbe, ahol addig sütöm, amíg a sajt rá nem pirul. Akkor jó, ha a sajt már piros, a besamel bugyog, mi pedig rettentően éhesek vagyunk. Bár nálunk éhség ide vagy oda, pikk pakk eltűnt az egész. Nincs mese, most ez az új nyári kedvenc.

cukkinitekercs sülés után.JPG

 

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr235422114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.24. 12:59:15

INTERBABIONÁLÉ

Föl-föl ti babjai a kertnek,
Föl-föl te szárított magtár,
A génsebész napjai jönnek,
Babságodnak vége már!

A trágyát végképp letörölni
Babszolga had indulj velünk!
A kert babsarkából kitörni,
Babok vagyunk s málnák leszünk.

Ez az arc lesz a végső,
Csak metamorfni hát,
És gyümölcsízűvé lesz
Holnapra a tanyád!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/interbabionale.html
:)
süti beállítások módosítása