„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Fánk, juharszirup, hamburgerhús – Ez a Luther Burger!

2013. június 09. - MB_Molly

Igen, akármennyire is bizarrul hangzik, ez bizony egy létező burger. Méghozzá igen finom! Történt a minap, hogy facebookos bolyongásom közben megláttam a Burger Blog posztját. Itt ajánlották kipróbálásra a Luther Burgert a Varieté Bisztró & Bárban. Bevallom egyikről sem tudtam semmit, de ez az én szegénységim. A hiányosságom azonban némi google-kereséssel gyorsan megoldódott. Kiderült, hogy a Varieté a belváros szívében található, amerikai fogásokban és tex-mex ételekben utazó hely.

A dolog tetszett, úgyhogy kutakodtam még. Hamar kiderült, hogy egy félig-meddig családi vállalkozásról van szó, amely igyekszik a legtöbb dolgot saját maga előállítani, legyen szó hamburgerzsömléről vagy szószról. Az étlapot tanulmányozva pedig az is kiderült, hogy mindez nagyfokú eredetiséggel párosul. Van itt tortilla, burito, isteni szószok és burgerek minden mennyiségben. Mindezek friss, ínycsiklandó alapanyagokból!

étlap jó.jpgFotó: google.hu (az étlap egyik fele)

Rendben, a hely káderezve, nézzük, mit takar a Luther Burger! Mivel a google jóbarátom egészségben, betegségben, jóban és rosszban egyaránt, gyorsan utánajártam ennek is.

Kiderült, hogy Luther Vandross, énekes-szövegíró, producer 1979-ben egy turnén járt Indianapolisban. A fellépés előtt igencsak megéhezett, így gondolta rendel egy pár hamburgert az egész bandának. Igenám, de a zsömle elfogyott. Az idő viszont szorított, így maradt a gyors helyzetfelismerés. A zsömlék helyett fánkokba helyezték a hamburgerhúst, a többi hozzávalóval együtt. A stáb elpusztította az egészet, majd amikor Luthert a többi turnétárs megkérdezte, mit is fogyasztottak ő csak annyit mondott: „Én úgy hívom, Luther Burger”. Na ennek a szerény embernek köszönhető, hogy a burger meghonosodott Amerikában. Ez a 800-1500 kalória közötti fogás pedig most szombaton tesztelhető volt a Varietében. Engem meggyőztek a fentebbi infok, így szombaton, ebédidőben ott volt a helyem.

A Varieté egyébként a Deák tértől nagyjából öt percre található, a csendes Káldy Gyula utcában. Az üzlet megjelenésében elég minimál, egy-két pin up girlt, amerikai életérzést sugalló kép, egy szerény pult és sok-sok asztal szabdalja a teret. Kedves, barátságos kiszolgálásban volt részünk, ami máris egy plusz pont. Az étteremben egyébként pont annyi vendég tartózkodott ebédidőben, ami még kellemesen élhető. Amint elfoglaltuk a helyünket lecsaptunk a Luther Burgerekre, amikre nem keveset vártunk. A Varieté mentségére legyen mondva, aznap áramellátási problémákkal küszködtek, rajtuk kívülálló okokból. Sebaj, korgó hassal még jobban fog esni. És így is lett!

Luther Burger fejjel lefelé.JPG

Hosszúkás tányéron érkezett meg őnagysága, hagymakarikák, csónakburgonya és némi juharszirup kíséretében. A fánk már ránézésre is gusztusos, a húson forrón olvadt a sajt és a bacon is még szinte sercegett. Nem volt mire várni, nekiestünk. Nehéz lesz leírni a tapasztalatokat, mert tényleg mennyei volt! A fánk épphogy édes, enyhén ropogós. A húspogácsa közepesen átsült, ahogy kértük. Egyedül az állaga volt fura egy kicsit, jobban morzsolódott, mint szeretem, de az íze! Nem, rosszul fogalmazok…az ízharmónia! Az fantasztikus volt!

Luther Burger lefordítva.JPG

Sose ettem még ilyen könnyű, enyhén édes beütésű, tökéletes állagú fánkot. Főleg nem olyat, ami tökéletesen harmonizál a juharsziruppal, a hússal és a körettel; vagyis a csónakburgonyával és a hagymakarikával. Hangtalanul pusztítottuk el az egészet és még azon is elgondolkodtunk, hogy egy fél fánkos csoda akár még le is csúszna. Persze ez csak egy falánk ábránd maradt, mert nagyjából húsz percig mozdulni sem bírtunk. Arra viszont volt erőnk, hogy kinézzük, mit fogyasztunk legközelebb. Varieté Bisztró, jövünk még!

Varieté Bisztró & Bár

1061 Budapest

Káldy Gyula utca 5.

https://www.facebook.com/pages/Varieté-Bisztró-Bár

Asztalfoglalás: 06/70 622 1340

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr755352761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaumatzi 2013.06.12. 12:38:31

szuper volt, egyértelműen :)
de luther vandross nagy átverés volt a tesztben :))) főleg az azt követő kérdések miatt :)))

MB_Molly 2013.06.13. 09:39:35

Én rajongója lettem nemcsak a burgernek, de a helynek is!:)
süti beállítások módosítása