„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Strandmenü újragondolva

2013. június 16. - MB_Molly

Iszonyatos hőség volt ezen a hétvégén. Szerencsések, akik ezt a kánikulát a vízpart közelében vészelhették át. No nemcsak azért, mert pancsolással hűthették magukat, hanem azért is, mert a strandok nyújtotta fogásokkal csillapíthatták éhségüket. Jómagam rajongok a lángosért, a retro buciért és a sült hekkért. Persze mindegyiket csak akkor szeretem, ha jófajta. Igaz, a Rómain is lehet isteni hekket enni, bár az én kedvencem a Berekfürdői Termálban található sütöde,  - nagy Aviko megállítótábla előtte - ahol szerintem a legjobban készítik ezt a fogást. Mivel egyik sincs karnyújtásnyira, gondoltam a négy fal közé hozom a strandot. Sült hekk, almás-lilahagymás majonézes kukoricasalátával. Ez kellett nekem!

Hekk tálalva.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg hekktörzs (megpucolva, megtisztítva)

Só, liszt, pirospaprika

Olaj

Majonéz

1 evőkanál tejföl

1 teáskanál mustár

1 fej lilahagyma

2 nagyobb szem alma

2 nagy doboz konzerv kukorica

Tudom, hogy ez nem a klasszikus strandmenü, de nagy hőségben legalább olyan jól csúszik, mint a sült krumplis, kovi ubis verzió. A hekkel kezdem, amit beirdalok és alaposan bedörzsölöm sóval. Majd fél órát állni hagyom, hogy az összes felesleges vizet, nedvességet kiadja magából.

Amíg pihen, összedobom a majonézes salátát. Bevallom most semmi kedvem nem volt tojássárgájával, vékony sugárban folyatott olajjal szórakozni, így maradt a kész majonéz. Azon is lehet azért javítani. Mehet bele a tejföl, a mustár, egy kis só, bors. Esetleg egy kis citromlé is kerülhet bele. Ha ez megvan a majonéz mehet a hűtőbe, amíg aprítok. A lilahagymát és az almát megpucolom, apró kockákra vágom, majd belekeverem a majonézbe. Végül a kukoricát is hozzáadom, a leve nélkül persze. Ha minden együtt van, mehet az egész a hűtőbe. Egy, másfél óra pihenés ráfér.

Addig is kisütöm a halat. A lisztbe keverek egy kis pirospaprikát, csak annyit, hogy szép pirosas beütése legyen. Mehet hozzá egy kis só és kész is a „bundának” való. A halakról leitatom a felesleges nedvességet egy papírtörlővel, majd megforgatom őket a lisztes-paprikás egyvelegben. Figyeljünk rá, hogy mindenhol szépen bevonja, sehol se legyen üres folt.

Egy nagy serpenyőben bőséges olajat hevítek és amikor már igazán forró – szinte látni ahogy kis körök képződnek a tetején – beleteszem a hal szeleteket. Szerintem az a titka, hogy ne forgassuk őket indokolatlanul! Persze, nézzük meg, nézzünk alá, hogy áll a dolog, kellően piros-e, de ha nem kell, ne forgassuk a halat.

Ha mindkét oldala szép pirosra sült, papírtörlőre teszem és hagyom egy kicsit pihenni. Addig is töltök egy pohár rozét, kiveszem a hűtőből a majonézes salátát, majd mellécsapok egy szép szelet hekket. Süt a nap, kék az ég, már csak erre vártam rég!

Hekk borral.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr925364147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása