„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Nektarinos-fehér csokoládés rebarbara crumble

2013. július 25. - MB_Molly

Az utóbbi időben egyre többször botlottam bele a friss rebarbarába a szuper- és hipermarketekben is. Ezt égi jelnek vettem, valami rebarbarás édesség készítése egyből adta magát. Méghozzá valami gyorsan és könnyen elkészíthető. Egy kis keresgélés után akadtam rá az alapreceptre az élet napos oldalán, amit jó szokás szerint saját ízlésemhez alakítottam. Talán nem a leglátványosabb desszert, de hogy igazi ízorgia, azt garantálom!

rebarbarás morzsa pohárban1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

500 gramm rebarbara

1 nagy nektarin

120 gramm nádcukor

½ citrom leve

1 mokkáskanál kínai ötfűszer keverék

1 csipetnyi őrölt fahéj

1 teáskanál rózsa aroma

 

A morzsához:

150 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm vaj

120 gramm nádcukor

40 gramm zabpehely

50 gramm mandulaforgács

fél tábla fehér csokoládé

Először a rebarbarát veszem kezelésbe. Miután a szárakat megmostam, a leveleket eltávolítottam és a közvetlenül alatta található szár részt is levágtam, alaposan meghámozom. Majd két cm-es darabokra aprítom a rebarbarát, amit egy lábasba teszek. Hozzáadom a cukrot, a nektarint, a fűszereket és a rózsa aromát. Az utóbbi talán elhagyhatónak tűnik, pedig nagyon is fontos összetevőről van szó. Ma már nagyobb szupermarketekben is kapni, de spéci delikáteszben is beszerezhető ez a pár száz forintos esszencia. Ez rendkívül szépen harmonizál a fanyar rebarbarával, így semmiképp sem érdemes kihúzni a bevásárlólistáról!

Felteszem főni a rebarbarát a cukorral, a fűszerekkel, a rózsa aromával és citromlével. Csak addig főzöm, amíg a cukor felolvad és a rebarbara épphogy megpuhul. Ezután a „tölteléket” egy tűzálló edény aljára öntöm és szétterítem. Vékony szeleteket vágok a fehér csokoládéból és a darabokat egyenletesen elhelyezem a fűszeres gyümölcsmixen.

Elkészítem a morzsát, ami szerencsére pikk pakk összeáll. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a cukrot, majd a zabpelyhet és a mandulát. A lényeg, hogy egynemű, vajas, kissé darabos masszát kapjunk. Nem baj, ha vannak benne nagyobb darabok. Sokkal fontosabb, hogy ezt a tésztát egyenletesen osszuk el a fűszeres, csokis-nektarinos rebarbara tetején. Ha ez megvan, mehet az egész a 180̊C-ra előmelegített sütőbe, ahol legalább 30 percig sül. Akkor jó, ha a morzsa pirosas barnára pirul, míg a széle elkezd karamellizálódni, sőt szinte már bugyog. Még így, melegen érdemes szervírozni egy nagy adag vanília fagylalt társaságában.

rebarbara záró.JPG

 

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr585426764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása