Szerintem a magyarok egyik top kedvence a rántott hús, petrezselymes krumplival. Az enyém legalábbis biztos. Talán ez az egyetlen olyan kombó, amivel még gyerekkorban ismerkedünk meg és amit egész életünkben szívesen fogyasztunk. Igaz, ami igaz, ezt a párost nem lehet megunni, különösen így tavasszal nem, amikor újburgonya szezon van és az uborka harsányan friss. Nekem azonban ez sem volt elég legutóbb, így gondoltam egyet és felturbóztam ezt a megkopott „kapcsolatot”.
Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb csirkemell
2 tojás
liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
1 zacskó tortilla chips
só, bors
Petrezselymes krumplihoz:
14-16 szem parázsburgonya
néhány szál petrezselyem
1 fej hagyma
só
Karamellizált hagymához:
4 nagy lila hagyma
4 evőkanál vaj
2 alma
4 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál cukor
4 evőkanál balzsamecet
pár csepp citromlé
Megint csak ott tartunk, hogy a recept hosszabb, mint maga az elkészítés. Először a krumplit veszem kezelésbe. Csapvíz alatt szinte csak megkapargatom a felszínét és már kész is a „hámozás”.
Sós vízbe teszem és fedő alatt puhára főzöm. Ha a tűpróbán is átment leöntöm róla a főzővizet és már készítem is a petrezselymes alapot. A hagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. Mikor már üveges, mehet rá az apróra vágott petrezselyem. Ha kissé megfonnyadt az egész, ráteszem a főtt krumplit és összeforgatom vele.
Majd jöhet a karamellizált hagyma. A recept eredeti verziója a legfrissebb Good Food magazinban található, ami nagy kedvencem. Egy picit azonban gyúrtam rajta, mint mindig. A hagymát megpucolom és nemcsak a külső leveket, de a tetejét és az alját is levágom. A lényeg, hogy stabilan álljon a tepsiben. Az almát is megmosom, majd cikkelyekre vágom. A hagymákat belefektetem a tepsibe és köré szórom az alma szeleteket. Két bemetszést teszek a lila gumók tetejére, majd a tepsibe teszem őket. Az almákat és a hagymák tetejét meglocsolom balzsamecettel és mindegyikre teszek egy-egy kanál vajat. Majd fólia alatt legalább fél órát sütöm 180 ̊C fokon. Ha megpárolódott kiveszem és a cukorral és citromlével dúsított dijoni mustárt rákanalazom a tetejükre. Fólia nélkül mehet vissza a sütőbe. Bátran süssük, amíg meg nem karamellizálódik az egész.
Végül jöhet a csirke, amit sózok, borsozok, majd panírozok. Semmi más nem történik, csak egy kicsit megbolondítom a panírt. A zsemlemorzsához ugyanis hozzáadok két maréknyi durvára tört tortilla chipset is. Majd a bepanírozott hússzeleteket kisütöm a forró olajban. Vigyázzunk, mert a chips gyorsan megég, ha túl nagy lángon hevítjük az olajat.
Ha mindhárom „pillér” elkészült, jöhet a tálalás. „I think, this is the beginning of a beautiful friendship”!