Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy készítek egy édesburgonyás levest. Nem nagyon volt elképzelés, hogy mi kerüljön bele. Teljesen véletlenül, random válogatással és egy keleti recept ihletésére került a hozzávalók közé először az alma, majd a kókusztej. Az már csak hab volt a tortán, hogy egy zacskó rákszirom is "szembe jött" velem bevásárláskor. Így született meg az almás-kókusztejes édesburgonya krémleves, rákszirommal...és így került egy csipetnyi kelet a konyhámba!:)
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes édesburgonya
2 alma
1 doboz (400 ml) kókusztej
1 csipet fahéj
1 teáskanál só
1 késhegynyi őrölt chili
víz
A tisztítással, aprítással kezdem. Az almát és a krumplit megmosom, meghámozom, és apró kockákra vágom. Majd egy nagyobb lábasban, 750 ml vízzel felöntve felteszem főni. Hozzáadom a fahéjat és a sót, majd fedő alatt puhára főzöm az egészet. Ez maximum 15-20 percet jelent. Mikor már olyan puha, hogy a fakanállal szét tudom nyomni mind az almát, mind a burgonyát leveszem a tűzről az alapot.
Jöhet a botmixer, amivel egynemű péppé turmixolom az egészet. Ha ez megvan, mehet vissza a tűzhelyre, ahol hozzáadom a kókusztejet. Hagyom, hogy összeérjen az egész és egynemű, szép krémleves legyen belőle. Meghintem a chilivel, egy utolsót rottyan még és már lehet is tálalni. Rákszirommal, épphogy langyosan, valami fenséges ez a keleti beütésű, enyhén édeskés, csípős leves!