Egyre másra nyílnak a jó helyek, ez nem vitás. Viszont a budai szekció kicsit lassabban dúsul, mint a város másik fele. Persze aggodalomra semmi ok, hiszen itt is gyöngyszemekre lehet bukkanni. Például a Finomító Kantinra.
A Mammut bevásárló-komplexummal átellenben, a Varsányi Irén utcában lapul ez a kis családi vállalkozás, mely igazán hiánypótló. Nemcsak azért mert Budán talán nincs még egy ehhez hasonló vendéglátó-egység, hanem azért is, mert amit a Finomító tud, azt más nem tudja.
Először a nyitás napján jártam itt érdeklődve, figyelve, mi készül. Stílusos üzlettel, kedves kiszolgálással, remek burgerekkel és levesekkel találkoztam. Egyből a szívembe zártam a menő ékszerdobozt, de azért az is bennem volt, hogy minden csoda három napig tart.
Most, amikor egymás után többször is visszatértem, csak pislogtam. A Kantin tovább épült és szépült, gazdagodott a kínálat, a friss alapanyagok és a kedves kiszolgálás pedig maradt. De kezdjük szép sorjában.
A Kantin stílusa eleve megnyerő. Egy csendes, ám nem kihalt utcában, a helyiség adta lehetőségek maximumát kihasználva, remek design elemekkel turbózva. Egyszerűen jó itt lenni, legyen szó egy levesről, egy fröccsről vagy egy hamburgerről. Nyilván ehhez az is hozzájárul, hogy itt – akárcsak a Borsban – tényleg figyelnek az ember fiára/lányára. Teszik mindezt ultrakedvesen, napszaktól függetlenül.
De térjünk is át a kínálatra. Minden nap frissül az étlap! Plusz pont, hogy amit lehet, azt ráadásul friss alapanyagokból oldják meg, szóval még egy jó pont. A vegások pedig imába foglalhatják a hely nevét, hiszen mindig van vega leves/fogás is. Az olasz paradicsomleves top kedvencem, a sörös meggylevesért kiáltoznak az ízlelőbimbók…egy szó mint száz, rosszat itt még nem ettem.
Ha szendvicsre vágyunk, abból is akad itt, hideg és grill változatban egyaránt. Csirkés, vega, tonhalas, mindegyik egy-egy pikáns csavarral. Ha egy szóval kéne jellemeznem a Kantint, azt mondanám kifinomult. Kísérleteznek az ízekkel, mernek újítani, de mindig csak annyit, hogy kóstolás után elégedetten hátradőljünk és azt mondjuk, ’Igen, ez így szuper!'. Az ízharmóniák jók és ötletesek, a fogások – különösen a levesek ‒ szerintem egy királyi vacsorán is megállnák a helyüket, persze aranycicomás porcelánban, mélyen eltitkolva, hogy nálunk ilyet tudnak egy baráti, piciny helyen. Ráadásul elérhető áron. Egy szörp vagy hosszúlépés+hambi+kis krumpli trió 1390 Ft.
Végül, de nem utolsó sorban a Kantin ‒ számomra – fő attrakciójáról, a hamburgerről. Mikor először ettem itt, egészen meghatározó élmény volt. Nem, nem volt rossz, sőt! Korábban ilyen ízekkel - de főleg textúrával - , mint a Kantin-burgeré, még nem találkoztam. A házi fejlesztésű majonéz igazán pikáns, könnyű és kellemesen fanyar. Remekül harmonizál a sütés után is rendkívül szaftos, omlós és puha hamburgerhússal. Talán egy kicsit fűszeresebb is lehetne a hús, ez lehet az egyetlen hiányérzete az embernek, miközben megpróbálja kulturáltan betermelni a nagy magos bucit és annak tartalmát.
Egyébként minden rendben vele, különösen a BBQ verzióval, ami enyhén csípős, még inkább fűszer- és ízgazdag. És hát ott a nagy durranás, a sültkrumpli. Legutóbb mikor ott jártunk kértünk belőle rendesen. Már a felénél azt mondtuk, hogy ez bizony kifog rajtunk. Aztán hogy, hogy nem, de észrevétlenül tüntettük el a regimentnyi sültburgonyát. Magában is, a szószokkal meg aztán pláne eteti magát a forró, ropogós pommes frites. És akkor ott vannak még a gyümölcsös desszertek, – málnás tiramisu forever – az isteni szörpök, a fröccs, a friss saláták…nézzetek be a Finomító Kantinba!
Finomító Kantin
1027 Budapest
Varsányi Irén utca 33.