Mostanában örömmel kísérletezgetek új ízekkel, próbálok ki új fűszereket, alapanyagokat. Ezek közül is az egyik legnagyobb kedvencem a kínai ötfűszer keverék. Még a múltkor alaposan feltankoltam belőle az ázsiai boltban, ahonnan egy csomag szimpatikus rizstésztát is hazahoztam. Ebből - és még néhány alapanyagból - alkottam meg a mézes-mogyorós zöldséges rizstésztát.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag rizstészta
2 kisebb csirkemell
1 zacskó mirelit zöldségmix (nálam borsó és bébirépa)
1 üveg mungóbab csíra
4 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
3-4 evőkanál mogyoró olaj
1 evőkanál Worchester-szósz
1 teáskanál ötfűszer keverék
2 evőkanál szeletelt földimogyoró
A csirkével kezdem az alapozást. Megtisztítom, megmosom és apró kockákra vágom. Majd a mogyoró olajat felhevítem és megsütöm rajta a csirkét. Mikor elveszíti a nedvességet hozzáadom a szójaszószt, a mézet, a Worchester-szószt, a fűszerkeveréket és összepirítom az egészet. Amikor pirulni kezd, meghintem mogyoróval, hagy piruljon az is. Ha már kellően összesült és az ízek is összeértek hozzáöntöm a zöldségeket és a csírát. Ez még egy kis pikantériát ad a dolognak, hiszen a füstös-édes csirke és a harsány, roppanós zöldségek igazi ízbombát jelentenek egy falatban.
Nagy lángon hagyom sülni figyelve arra, hogy a zöldségek harsány, roppanós textúrája megmaradjon. Amikor már alakul a dolog egy nagy tálba teszem a rizstésztát és forró vízzel nyakon öntöm. Lefedve hagyom állni 10-15 percig. Ha már megpuhult hozzáadom a csirkés-zöldséges alaphoz. Jól összekeverem, és ha szükséges szójaszósszal, mézzel, ötfűszerrel ízesítem még. Aki szeretné, hús nélkül is készítheti. Ebben az esetben minden fűszer és szósz/méz a zöldséghez kerül. Igazán pikáns, ázsiai beütésű fogás, ami még a nagy melegben is jól csúszik.