Sajt, paradicsom, csirkemell. Ezzel a fogással nem nagyon lehet melléfogni. Egyszerre finom, laktató, mégis könnyű, ízletes fogás. A recept eredetijével a Good Foodban találkoztam, aztán jött a csiszolás, alakítás és a saját verzió.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy csirkemell
2 tojás felverve
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm reszelt parmezán
3,5 dl paradicsomlé
1 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
őrölt bazsalikom és oregánó
só, bors
1 csipet cukor
3 evőkanál olíva olaj
füstölt és sima trappista a tetejére
Először a csirkemellel kezdem. Megmosom- és tisztítom őket, szeletekre vágom, majd jöhet a panírozás. A tojásokat felverem, a zsömlemorzsát pedig összekeverem a reszelt parmezánnal. Figyelni kell arra, hogy szép, egyenletes panírt kapjanak, így a legfinomabb. Ha ez megvan egy serpenyőben felhevítek egy kis olíva olajat és a szeleteket szép pirosra sütöm. Majd az átsütött parmezános csirkét félreteszem.
Egy másik serpenyőben szintén olajat hevítek, ráteszem a zúzott fokhagymát, kicsit átforgatom és jöhet rá a paradicsomlé, majd a sűrített paradicsom. Tulajdonképpen fűszeres paradicsomszószt készítek. Mehet bele az összes fűszer és egy csipet cukor. Hagyom, hogy összeforrjanak az ízek. Ha ez megvan, elzárom alatta a gázt, előveszek egy nagy tepsit és összehozom a két főszereplőt.
Egy kis olívával körbecsurgatom a tepsit, belefektetem a szeleteket, majd nyakonöntöm őket a paradicsomszósszal. Nem kell finomkodni, az a jó, ha tocsog benne. A tetejére bőségesen szórjunk a két sajtból, sehol ne maradjon üres folt! Végül mehet az egész a sütőbe, ahol közepes lángon addig sütöm, amíg szép piros nem lesz a sajt, a szeletek pedig vajpuhára sülnek. Friss saláta, tészta, burgonya, de még a rizs is jól áll neki!