Ha tombol a nyár, akkor cukkini és paradicsom. Szerencsére ez a két kedvencem együtt is nagyon jól harmonizál, így könnyű őket egy fogásba összehozni. A nyers, friss paradicsom helyett azonban most valami karakteresebbre vágytam. Így jött a képbe a szárított paradicsom. Az ízharmóniát azonban nem akartam megtörni, így egy kis besamellel spékeltem a dolgot.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb cukkini
1 db natúr sajtkrém
1 doboz cottage cheese
1 üveg szárított, napon érlelt paradicsom (olajban)
só, bors
füstölt sajt a tetejére
Besamelhez:
10 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt
felöntéshez tejszín+tej
Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. A cukkinit megmosom, majd hosszában hajszálvékony szeleteket vágok belőle. Nagyon fontos, hogy ezek a szeletek tényleg vékonyak legyenek. Ellenkező esetben amikor majd feltekerjük, darabokra törik a cukkiniszelet. A vékony szeleteket éppen hogy sózom, borsozom, majd félreteszem, hogy levet engedjen.
Ezután összekeverem a sajtot a darabos túróval. Ha kedvünk tartja ízesíthetjük zöldfűszerekkel, borsozhatjuk, vagy tehetünk bele apróra vágott sonkát. Én ezúttal a natúr verzió mellett döntöttem, de tényleg, kinek hogy tetszik. Amíg a besózott cukkini pihen, addig ez is mehet a hűtőbe.
Mikor a cukkini már gyöngyözik, leitatom róla a nedvességet és kézügyembe helyezek egy nagy tűzálló tálat. Kezdődhet is a móka! A hűtőből kiveszem a sajtkrémes-túrós kencét és mindegyik cukkiniszeletet hajszálvékonyan megkenem vele. Tényleg vékonyan, különben kifolyik és a cukkiniben nem marad semmi. Majd a szeletek végére fektetek egy-egy kellemesen füstös beütésű szárított paradicsomot. Ezután a paradicsommal együtt feltekerem a szeleteket úgy, hogy egy kis göngyöleget kapjak. Ha szétesne, vagy úgy látjuk nincs tartása, fogpiszkálóval tűzzük meg! Mindegyik „batyut” egymás mellé fektetem a jénaiban. A sütőt előmelegítem 180̊C-ra, majd hozzálátok a besamelhez.
Egy lábasban felhevítem a vajat, majd hozzáadom a lisztet. Hagyom, hogy egy kicsit piruljon, majd leveszem a tűzről. Először csak kevés tejszínnel öntöm fel, majd amikor már teljesen feloldódott a liszt annyi tejet öntök hozzá, hogy szép mártás állagot kapjak. Mehet bele egy csipetnyi só és ha szeretjük, egy kis szerecsendió. Összeforralom egy kicsit, majd elzárom alatta a gázt.
A besamel mártást a göngyölt cukkinik tetejére öntöm. Végül egy kis füstölt trappistával koronázom az egészet. Puff, be a sütőbe, ahol addig sütöm, amíg a sajt rá nem pirul. Akkor jó, ha a sajt már piros, a besamel bugyog, mi pedig rettentően éhesek vagyunk. Bár nálunk éhség ide vagy oda, pikk pakk eltűnt az egész. Nincs mese, most ez az új nyári kedvenc.