„Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

Molly Bisztrója

Mogyoróval szórt mézes-szilvás csirkecombok

2013. július 08. - MB_Molly

Mostanában rá vagyok kattanva a mogyoróra. Nem, magában egyáltalán nem hoz lázba, de tésztához, csirkéhez előszeretettel alkalmazom. Éppen ezért úgy döntöttem, mogyorós csirkét készítek…de magában az olyan snassz. Volt még itthon nagymamám féle isteni szilvalekvár, méz, pár szem édesburgonya. Ez pedig tökéletes alap egy mogyoróval szórt, mézes-szilvás együtteshez.

szilvás csirke.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

2 nagy, egész csirkecomb

1 marék durvára tört sózatlan földimogyoró

2 ek. szilvalekvár

só, bors

 

A páchoz:

1 ek. szójaszósz

1 ek. Worchester-szósz

1 ek. méz

1 ek. olívaolaj

Köret:

6-8 szem édesburgonya

Kezdjük az alapokkal! Először a pácot készítem el. Egy keverőtálban összekeverem az összes hozzávalót. Akkor jó, ha enyhén sós, kissé édes, kissé fanyarkás pácot kapunk. Ha megvan, nyugodtan betehetjük a hűtőbe, külön jót tesz neki, ha áll. Majd kezelésbe veszem a csirke combokat. Megmosom, megtisztítom őket, és éppen hogy sózom – óvatosan, mert a szójaszósz eleve sós! – borsozom. Majd előveszem a pácot és jól megforgatom benne a combokat. Figyeljünk arra, hogy jól átjárja őket. Ha ez megvan, egy olíva olajos tepsibe fektetem őket. Könnyen elcsábulhatunk, hogy a megmaradt pácot ráöntsük, de nem árt óvatosnak lenni. A méz ugyanis azonnal karamellizálódik és beleég a tepsibe, így jobban járunk, ha a felesleget nem így használjuk fel.

Innen egyébként már gyerekjáték az egész. Az édesburgonyát megmosom, meghámozom, majd nagyobb hasábokra vágom. Ezt is a tepsibe teszem a csirke mellé és jól átforgatom az olívával, hogy mindenhol átjárja. Ha ez is megvan, közepes lángra állítom a sütőt és fólia nélkül kezdem meg a sütést. Folyamatosan ellenőrzöm a combokat, és amikor a bőre elkezd pirulni, kiveszem és megkenem a tetejüket a szilvalekvárral. Nem kell túl vastagan, épp csak egy leheletnyi gyümölcsösséget és fanyarságot szeretnék adni neki. A krumplikat is átforgatom, ha úgy látom, hogy letapadnak, öntök még hozzá egy kis olajat. Majd 5-8 percre mehet vissza a sütőbe. Ha a szilvalekvár kéregként a csirkére sült, jöhet az utolsó lépés. A combokat és a krumplit is meghintem a durvára tört mogyoróval. A csirkére többet, a krumplikra épphogy szórok. Még 10 perc sülés és már kész is.

szilvás csirke sül.JPG

Nem baj, ha itt-ott sötétebb foltok vannak a csirkén, ez csak a méz karamellizálódása miatt van. Az ízharmónia így is tökéletes! A fanyarkás szilva, a roppanósra sült mogyoró és az édesburgonya gyönyörű ívbe fésülik a csirkecombokat. Csak ajánlani tudom!

szilvás csirke insta.PNG

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A bejegyzés trackback címe:

https://bisztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr625396574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.07.09. 13:19:22

Hú, ez nagyon ott van a szeren. Alkalomadtán megcsinálom én is magunknak. Gratulálok.

MB_Molly 2013.07.09. 22:44:14

@Húsimádó: Köszi!:) Remélem élesben is ízleni, tetszeni fog!:)
süti beállítások módosítása